Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka dnes požehnal nové svatohorské varhany

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 25. listopadu 2018 21:57
Kardinál Duka dnes požehnal nové svatohorské varhany

Svatá Hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Jan Groh / Creative Commons

Příbram - Kardinál Dominik Duka dnes požehnal nové varhany pro baziliku na Svaté Hoře v Příbrami. V kostele přihlížely požehnání desítky lidí. Na požehnání přijel také nový apoštolský nuncius, diplomatický zástupce Vatikánu v ČR, Charles Daniel Balvo. Svatá Hora byla jeho první cestou po Česku.

Požehnání se uskutečnilo při slavnostních nešporách. Věří sborově zpívali písně a pronášeli modlitby. Nešpory započaly v 17:00, Duka varhany požehnal o 45 minut později. "Nechť nový nástroj poprvé zazní," řekl po požehnání Duka a varhaník začal hrát.

Náklady na výrobu velkých varhan se pohybovaly kolem 15 milionů korun a pokryly je hlavně příspěvky od dárců. Za normální situace by stavba zabrala kolem tří let, díky benevolenci varhanáře však bylo možné postupovat takzvanou salámovou metodou a stavět podle toho, kolik se shromáždilo peněz. Stavba nakonec trvala deset let, nástroj vznikl v dílně varhanáře Vladimíra Šlajcha z Borovan na Českobudějovicku.

Předchozí nástroj z roku 1948 se ocitl na pokraji technické životnosti. Vzhledem k tomu, že jeho umělecká hodnota nebyla moc velká, dospěla farnost k rozhodnutí pořídit varhany nové. Sbírka ale postupovala pomalu, a tak byly v roce 2007 pořízeny menší chórové varhany umístěné vedle oltáře, které je možné používat i v exteriérech. Mezitím se neustále tříbil koncept velkých varhan, jejichž stavba začala v roce 2008.

Svatá Hora v Příbrami je nejvýznamnějším mariánským poutním místem v Čechách. Působivý areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi je hlavní památkou města.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)