Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Protestantské a katolické teoložky vydaly Bibli žen

Ze světa / / ČTK / 6. prosince 2018 18:38
Protestantské a katolické teoložky vydaly Bibli žen

Bible (ilustrační foto)
Autor: Wikipedia.org / Amandajm / Creative Commons

Ženeva -

Dvacítka protestantských a katolických teoložek, které se zároveň považují za feministky, se spojila, aby vydala Bibli žen. Tyto teoložky kritizují, že je Bible využívána pro ospravedlňování podřízenosti žen vůči mužům. Projekt vznikl v Ženevě díky Elisabeth Parmentierové a Lauriane Savoyové, dvěma profesorkám na fakultě teologie, kterou v roce 1559 založil reformační teolog Jan Kalvín, jeden z představitelů švýcarské reformace.

"Zjistily jsme, že panuje obrovská neznalost biblických textů, mnoho lidí je vůbec nezná nebo si myslí, že jsou zcela zastaralé a nijak se neshodují s nynějšími hodnotami rovnosti," řekla agentuře AFP třiatřicetiletá Savoyová. Jejím cílem bylo ukázat, že feministické hodnoty a výklad Bible nejsou neslučitelné.

Ke dvěma ženevským protestantkám se brzy přidala kanadská katolická teoložka Pierrette Daviauová a připojily se další podobně smýšlející teoložky z různých vyznání a regionů.

"Chtěly jsme pracovat ekumenicky, jsme katoličky a protestantky z různých směrů a z různých frankofonních zemí, reprezentujeme tak různost žen," zdůrazňuje sedmapadesátiletá Parmentierová.

Protestantské a katolické teoložky vydaly Bibli žen

Obálka Bible žen
Autor: www.amazon.fr

Bible žen, která vyšla před několika týdny, má být rovněž vyjádřením úcty k publikaci s podobným názvem - Woman's Bible. Ta vyšla v roce 1898 pod vedením americké sufražetky - (bojovnice za prává žen - zejména volební) Elizabeth Cady Stantonové a byl v ní již tehdy vyjádřen podiv nad maskulinní interpretací Bible.

"Naše kapitoly shrnují omyly křesťanské tradice, tendenční překlady, částečné výklady, náznaky patriarchátu, které mohly vést k mnoha omezením či dokonce zákazům pro ženy," vysvětlují autorky v předmluvě.

"V pasáži Lukášova evangelia, kde na scénu vystupují Marta a Marie, sestry, které Ježíš navštívil, je psáno, že Marta 'posloužila', říká se tedy, že Marta podávala jídlo, zatímco řecké slovo diakonia může mít i jiný smysl, například může znamenat, že Marta byla možná diakonkou," uvádí Parmentierová.

Dalším příkladem mohou být Marie Magdalena či Marie Magdalská, která se v evangeliích objevuje nejvíce. "Zůstává s Ježíšem i v době, kdy zemře na kříži, zatímco všichni učedníci propadli strachu. Právě ona přichází k jeho hrobu jako první a objevuje vzkříšení. Je to zásadní postava, zatímco byla popisována jako prostitutka, která se Ježíšovi vrhla k nohám, a v nedávných fikcích dokonce jako Ježíšova milenka," konstatuje Savoyová.

Teoložky se rovněž snažily vyložit vybrané texty, zvláště některé listy svatého Pavla rodícím se křesťanským komunitám, které podle nich obsahují pasáže, jež lze vykládat radikálně antifeministicky.

"Každá kapitola se zabývá otázkami pro ženy zásadními, otázkami, které jsou dnes kladeny," zdůrazňuje Parmentierová. Teoložky přistupují k Bibli z hlediska různých témat: lidské tělo, svádění, mateřství, podřízenost. Kniha končí citací Ježíšovy matky Marie.

"Kniha začíná mít pěkný úspěch," raduje se její nakladatel Matthieu Mégevand, ředitel protestantského vydavatelství Labor et Fides.

"Na jedné straně jsme překvapeni, neboť název může odrazovat. Myslíme si však, že může lidi zajímat v souvislosti s aktuální feministickou problematikou," dodává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)