Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V brněnské kapli s bolševickou malbou tanku a vojáků slavili adventní bohoslužbu

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 11. prosince 2018 11:29
V brněnské kapli s bolševickou malbou tanku a vojáků slavili adventní bohoslužbu

Brněnská katedrála svatého Petra a Pavla
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno -

Kaple v bývalé brněnské káznici po mnoha letech znovu posloužila svému původnímu účelu. Kněz Jan Hanák tam odsloužil adventní liturgii, navázal tak na duchovní tradici přerušenou na začátku 50. let minulého století po nuceném odchodu kněží. Jako svérázná kulisa pro komorní obřad dnes posloužily amatérské malby v duchu socialistického realismu na místech, kde v kaplích bývá oltářní obraz.

Do kaple uvnitř běžně nepřístupného areálu přivedly účastníky bohoslužby svíčky rozmístěné v temných chodbách. Kaple Nanebevzetí Panny Marie pochází stejně jako celý areál káznice z druhé poloviny 18. století, mše se tam konaly od vysvěcení až do nástupu komunistické totality. Poté kaple sloužila jiným účelům. Dochovaly se v ní amatérské malby zachycující například vojáky a tank Rudé armády.

"I bolševik potřeboval svůj sakrální prostor - a kde jinde, než v kapli," řekl před bohoslužbou Hanák, který je jinak farářem v Bohdalicích na Vyškovsku. V prvních letech komunistické totality byli v káznici mezi Cejlem a Bratislavskou ulicí vězeni například básníci Jan Zahradníček a Zdeněk Rotrekl a stovky dalších politických vězňů.

Věznice byla v areálu mezi Cejlem a Bratislavskou ulicí do roku 1956, později budovy využíval například archiv nebo policie. Dnes není areál trvale přístupný. Turistické informační centrum města Brna tam ale čas od času pořádá tematické prohlídky a prostory pronajímá k jednorázovým kulturním akcím, například výstavám, divadelním představením či koncertům. Město plánuje rekonstrukci, jednou z variant budoucího využití je kreativní centrum s ateliéry, výstavními prostory, dílnami, divadelním sálem, kinem či kavárnou.

Dnešní bohoslužbu uspořádal spolek Tripitaka a lidé z komunitního projektu Barvy brněnského Bronxu. Duchovní setkání chtějí v kapli pořádat jednou za měsíc. Křesťanské liturgie se budou střídat s rituály jiných náboženských organizací či spolků, uvedla za pořadatele Martina Čichoňová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)