Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skauti přinesli betlémské světlo do svatovítské katedrály

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. prosince 2018 14:26
Skauti přinesli betlémské světlo do svatovítské katedrály

Předávání Betlémského světla u vlaku v Letovicích, 16. prosince 2018
Autor: Člověk a víra / Radek Hanskut

Praha - Přibližně desítka českých skautů přivezla včera večer do republiky betlémské světlo. Skupina dorazila s tradičním symbolem Vánoc vlakem z rakouského Lince do Českých Budějovic. Betlémské světlo pak skauti v neděli začali distribuovat do dalších míst České republiky. V minulých letech betlémské světlo putovalo z Rakouska do Brna. Nyní se však slavnostní bohoslužba, kde jej skauti z celé Evropy dostali, nekonala ve Vídni, ale v Linci, proto bylo snadnější cestovat s ním vlakem do Českých Budějovic.

"V Linci tato tradice v roce 1986 vznikla, což je možná důvod, proč se do tohoto města akce vrátila," řekla ČTK mluvčí české skautské organizace Junák Barbora Trojak.

Plamínek každý rok přicestuje z rodiště Ježíše Krista v nynějším Izraeli letadlem do Lince, kde se při ekumenické bohoslužbě předává skautům z jednotlivých evropských zemí. Čeští skauti ho z Rakouska převezli večerním rychlíkem Donau Moldau do Českých Budějovic. V neděli ráno pak vánoční plamínek rozvezli vlaky po celé republice. 

Betlémské světlo v katedrále sv. Víta

Skauti dnes přinesli světlo z Betléma do katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Převzal ho od nich nový apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo, který tam sloužil mši ke třetí adventní neděli a představil se tak českým věřícím. Po obřadu zažehl vatikánský velvyslanec svícen v transeptu katedrály, odkud si lidé mohou odnést betlémské světlo do svých domovů.

Ve svatovítské katedrále přivítal vatikánského velvyslance v úvodu mše pražský arcibiskup Dominik Duka. V závěru pak vyzdvihl, že je to poprvé v historii státu, kdy se nuncius uvedl při liturgii česky. Rodák z New Yorku Balva, který před příjezdem do Prahy působil v Nairobi, přečetl v češtině s pečlivou výslovností celé kázání i texty modliteb. V ČR už dříve pobýval, a to jako rada Apoštolské nunciatury.

Nový papežský nuncius oficiálně přicestoval do České republiky 22. listopadu, 6. prosince pak předal prezidentovi ČR pověřovací listiny. Papežský stát v tuzemsku neměl nejvyšší diplomatické zastoupení od letošního března, kdy z ČR odcestoval Balvův předchůdce Giuseppe Leanza.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)