Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Generální sekretář ČBK Přibyl kritizuje Grebeníčkovu knihu i ministra Staňka

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 28. prosince 2018 13:08
Generální sekretář ČBK Přibyl kritizuje Grebeníčkovu knihu i ministra Staňka

Miroslav Grebeníček
Autor: Flickr.com / Jaroslav A. Polák

Praha - Za nehoráznost označil vydání knihy Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích a údajné škodlivosti církve generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Kritizuje také to, že se představení knihy zúčastnil i ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Ten popírá tvrzení, že knihu křtil, ale setkání pořádaného poslaneckým klubem KSČM se zúčastnil a knihu tam svým proslovem uvedl.

„Komunisté, kteří 40 let pronásledovali církev, mučili, věznili a internovali její představitele, ukradli všechen církevní majetek, kostely a další církevní objekty, ze kterých se pod jejich správou staly ruiny, si dovolí vydat knihu o církevních restitucích a škodlivosti církve, jejímž autorem je zrovna Miroslav Grebeníček,“ uvedl Přibyl. „Respektuji svobodu projevu, ale tady se jedná o skutečnou nehoráznost. Z úcty ke všem pronásledovaným se musím ozvat!“ dodal Přibyl.

Kniha bývalého předsedy KSČM a syna vyšetřovatele komunistické Státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka se jmenuje Ve znamení kříže a má podtitul Podvody nelze halit svatou rouškou. Hned v úvodním slově nákladně vypravené knihy na křídovém papíře a s barevnými fotografiemi Grebeníček píše o tom, že církev podle něj usiluje především o majetek.

„Divadlo, jež církev rozpoutala kolem majetkového vyrovnání s českým státem, nepokrytě ukazuje na její touhu po majetku, která je rafinovaně zakrývána slovy o spravedlnosti a právu,“ píše. „Ne, nejde ani o restituce, ani o nápravu, ale o pragmatickou snahu urvat kus státního vlastnictví, domoci se za každou cenu peníze ze státního rozpočtu. Získat nezávislost nejen na státu, ale do jisté míry i na vlastních věřících,“ míní Grebeníček. Na více než 400 stranách pak vystudovaný historik popisuje svůj pohled na novodobou historii katolické církve v Česku a zejména na léta, kdy se připravovalo majetkové vyrovnání státu s církvemi.

V médiích se v tomto týdnu objevila zpráva, že ministr Staněk, tedy představitel resortu, v jehož gesci církve jsou, Grebeníčkovu knihu pokřtil. Ministr to odmítl, uvedl, že se akce zúčastnil jako vánočního setkání poslaneckého klubu KSČM. „Knihu jsem nekřtil, pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněným pronesl pár vět s obecným konstatováním, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory. Knihu, její obsah či úhel pohledu jsem nehodnotil,“ napsal na sociální síti.

Grebeníček sdělil, že Staňka na představení knihy pozval ředitel Ottova nakladatelství Vlastimil Svoboda. „Pokud nyní někteří ideologové účelově bombardují ministra kultury, který přijal pozvání ředitele nakladatelství, neznamená to, že se ministr s autorem a obsahem knihy ztotožnil. Ministr promluvil o názorové pluralitě a v té souvislosti také zvedl číši a vyzval ke společnému přípitku,“ uvedl Grebeníček.

Staňkovu účast na akci kritizovali na sociálních sítích například bývalý premiér Mirek Topolánek a lidovečtí exministři Marian Jurečka a Daniel Herman. Grebeníček jejich vyjádření označil jako neomalená a inklinující „k prachobyčejnému křupanství“. „Ani jeden z nich na akci nebyl přítomen, knihu nečetl, ale bombastické žvásty vypouštějí s lehkostí osob zcela prostoduchých,“ uvedl Grebeníček. Staněk podle něj na rozdíl od svého předchůdce Hermana problematiku resortu kultury ovládá.

Sněmovna v polovině prosince posunula do závěrečného schvalování předlohu poslanců KSČM o zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích. Hlasování by se mohlo uskutečnit na schůzi, která začne ve druhé polovině ledna. Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)