Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel profesor Milan Balabán, propagátor hebrejského myšlení

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 4. ledna 2019 12:47
Zemřel profesor Milan Balabán, propagátor hebrejského myšlení

Milan Balabán
Autor: www.Wikipedia.org / Ondřej Lipár

Praha - Dnes zemřel profesor Starého zákona a religionistiky na Evangelické teologické fakultě v Praze Milan Balabán, informuje o tom server Evangnet.cz. Balábán se narodil 3. září 1929, v české obci Boratín v tehdejším Polsku, dnes na Ukrajině. 

Od 50. let patřil k neformálnímu teologickému proudu Nová orientace, který se snažil nově formulovat teologická a eklesiologická východiska činnosti církve a zároveň aktivně zaujímat kritické postoje vůči společenským poměrům v socialistickém Československu.

V roce 1975 byl zbaven státního souhlasu k výkonu duchovenské činnosti a posléze i podepsal Chartu 77. Od roku 1990 působil jako religionista na ETF UK v Praze. V roce 1995 byl jmenován profesorem. V říjnu 2002 byl prezidentem Václavem Havlem oceněn státním vyznamenáním za zásluhy o Českou republiku. V roce 2013 obdržel od ministra obrany Picka osvědčení o třetím odboji. Česká televize v roce 2009 natočila s Balabánem téměř půlhodinový díl pořadu Neznámí hrdinové.

Patřil mezi propagátory hebrejského myšlení a písemnictví. Byl autorem řady odborných publikací. Jeho žáci rádi vzpomínají na vtipné a rétoricky podmanivé vystupování, kterým byl pověstný.

Pohřeb se bude konat v pátek 11. ledna 2019 ve 14 hodin v evangelickém kostele v Přelouči.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

8. 8. 2022 8:45 / AKTUALIZOVÁNO

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

16. 2. 2021 12:02

Zemřel filosof a překladatel Jan Sokol

15. 1. 2021 11:15 / AKTUALIZOVÁNO

Zemřel jezuita Jan Rybář


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)