Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charismatický řečník M. L. King získal i Nobelovu cenu za mír. Dnes by oslavil devadesáté narozeniny

Ze světa / / ČTK, mn / 15. ledna 2019 10:36
Charismatický řečník M. L. King získal i Nobelovu cenu za mír. Dnes by oslavil devadesáté narozeniny

Martin Luther King (1. leden 1964)
Autor: wikipedia.org / Wikimedia Commons

Atlanta -

Slovo bylo hlavní zbraní Martina Luthera Kinga, jenž se narodil před devadesáti lety, 15. ledna 1929. Jeden z nejvýznamnějších bojovníků za lidská práva a rasovou rovnoprávnost v USA pronesl v srpnu 1963 zásadní projev osahující slova: "I have a dream ..." (Mám sen), v němž Ameriku vypodobnil bez rasových předsudků. Rok poté prezident Lyndon Johnson podepsal zákon, který zakazoval diskriminaci v otázkách zaměstnání a vzdělání, v srpnu 1965 pak byl přijat zákon o volebním právu, jímž byla odstraněna další diskriminační opatření.

Jako charismatický řečník si atlantský rodák King získal posluchače již v baptistickém kostele v alabamském Montgomery, kde působil jako kněz od roku 1954. Právě tam se o rok později rozhořely protesty proti místním segregačním zákonům a King, hlásající metodu "bojovného nenásilí" ovlivněnou filozofií Mahátmy Gándhího, se brzy stal uznávaným vůdcem pochodů a demonstrací. Jeho snažení vyvrcholilo v srpnu 1963 pochodem na Washington, jehož se zúčastnilo téměř čtvrt milionu lidí, a kde King u Lincolnova památníku pronesl svůj slavný projev.

Kromě rasistů musel ale nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1964 bojovat také s vlnou černošských militantních radikálů (Černých panterů), kteří odmítali obezřetnou taktiku. O podporu vládních struktur se pak připravil svým otevřeně kritickým postojem k válce ve Vietnamu. Jeho život ukončil po devětatřiceti letech 4. dubna 1968 atentátník v Memphisu, kam King přijel podpořit stávku dělníků. Černošský aktivista byl ženatý se spolužačkou z univerzity Corretou Scottovou (zemřela v roce 2006), měli čtyři děti. Po Kingově smrti se v jeho odkazu angažovala celá rodina.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)