Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé si po celé republice připomněli Jana Palacha v den výročí jeho úmrtí

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 19. ledna 2019 23:54
Lidé si po celé republice připomněli Jana Palacha v den výročí jeho úmrtí

Ilustrační foto: vzpomínka na Jana Palacha
Autor: Jan Kirschner / Christnet

Česká republika -

Lidé si dnes po celé zemi připomněli Jana Palacha, který zemřel před 50 lety 19. ledna 1969. V Týnském chrámu na Staroměstském náměstí bylo za něj odslouženo rekviem, ekumenické bohoslužby pak v kostele U Martina ve zdi. U jeho pomníku před Národním muzeem stovky lidí zapalovaly svíce. Světlo zažehli i u jeho rodného domu ve Všetatech. Vzpomínalo se i na takzvaný Palachův týden v roce 1989. U někdejšího Borůvkova sanatoria v Legerově ulici, kde Palach zemřel, uctili jeho památku zástupci pražského magistrátu.

Jan Palach se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí upálil na protest proti vývoji v Československu po okupaci v roce 1968. Ve středu, na kterou připadlo padesátileté výročí jeho činu, jej připomněla řada vzpomínkových akcí v Česku i zahraničí. Na náměstí například přečetli stanovisko účastníci takzvaného Palachova týdne v lednu 1989, projevy mělo také několik politiků.

Až do 30. ledna bude v horní části Václavského náměstí také k vidění výstava Jan Palach 1969|2019. Na nádvoří Univerzity Karlovy byla ve středu odhalena pamětní dlaždice, v přízemí Karolina byla otevřena komorní výstava. Večer uspořádala iniciativa Milion chvilek shromáždění a průvod se světly.

Ve Zlíně si dnes Palachovu tragickou smrt připomněli tichým rozsvícením svíčkového řetězu, který byl dlouhý několik stovek metrů. Autorem nápadu je zlínský výtvarník Petr Dosoudil. 

V Ostravici u Frýdku-Místku odhali zástupci obce pamětní desku, kterou chtějí na jaře umístit k Palachovu památníku na vrcholu hory Smrk. Výstup na vrchol původně plánovali na dnešek, ale kvůli nebezpečným podmínkám v horách musel být zrušen.

Vzpomínkovou akci na Palacha naplánovali na dnešní podvečer také v České Lípě. Takzvaný Pochod světla prošel z náměstí T. G. Masaryka do parku Milady Horákové. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)