Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hasiči: Moravskoslezské dřevěné kostely potřebují lepší ochranu

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 21. ledna 2019 10:34
Hasiči: Moravskoslezské dřevěné kostely potřebují lepší ochranu

Řeckokatolický kostel. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Olek Remesz / Creative Commons

Ostrava -

U dvou třetin dřevěných kostelů v Moravskoslezském kraji je vysoké riziko, že by je případný požár zcela zničil. Potřebovaly by vybavit minimálně elektrickou požární signalizací (EPS). Novinářům to dnes řekl náměstek ředitele moravskoslezských hasičů pro prevenci Miloš Střelka. Vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek uvedl, že jsou připraveny projekty na vybavení EPS zatím pro šest kostelů. Většina z nich by se měla zhotovit letos.

Hasiči se protipožárním zabezpečením dřevěných kostelů začali zabývat po zničení kostela svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové v roce 2002. Požár tehdy způsobila závada na elektroinstalaci. Po zničení vzácného kostela Božího Těla v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku, který předloni úmyslně zapálili tři mladíci, hasiči zmapovali 15 těchto památek.

"Dvě třetiny těchto staveb jsou ve vysokém riziku. Neznamená to, že tam může okamžitě vzniknout požár, ale jedná se o to, že pokud tam požár vznikne, tak ta památka může být zcela zničena a my jí nedokážeme jakkoli pomoct," řekl Střelka.

Krajský ředitel hasičů Vladimír Vlček řekl, že problémem vybavení EPS u sakrálních památek jsou hlavně peníze. Památky mají zpravidla autonomní detektory. "Snahou je dostat tam elektrickou požární signalizaci, tak, ať se včas dozvíme o požáru, protože nikdy nemůžeme vyloučit lidskou nedbalost, která je nejčastější příčinou vzniku požáru v těchto stavbách, a úmyslné jednání," řekl Střelka. Vybavení EPS u jednoho kostela přijde zhruba na 300.000 korun, další peníze stojí provoz.

"Elektrická požární signalizace je systém, který je zpravidla přímo napojený na pult centralizované ochrany. Zatímco u autonomní detekce je to o tom, že někdo musí uslyšet signál, kdy hlásič píská, hlučí, a na základě toho teprve volá na příslušné operační středisko, tady dochází k bezprostřednímu signálu k nám na pult a okamžitě se vysílají síly a prostředky," řekl Vlček.

Některé kostely jsou na místech, kam se jede déle. "Tam je potřeba nejen požár detekovat, ale vytvořit i prostředí, aby se včas lokalizoval, například pomocí nějakého stabilního hasicího zařízení," řekl Střelka. V takovém případě už náklady překročí milion korun. Jde například o sprchy nebo plynové hasicí zařízení, které se spustí automaticky. "Třeba ve Skandinávii toto řešení existuje a zabezpečili téměř všechny tyto památky," řekl Střelka.

Kotásek uvedl, že biskupství problém delší dobu intenzivně řeší a hledá možnosti financování. "Donedávna byl například problém zabezpečit protipožárními prvky exteriér objektů. Teprve v poslední době se objevilo vhodné technické řešení pomocí takzvaných detekčních kabelů, které jsou schopny zaznamenat spolehlivě zvýšení teploty na vnějším plášti stavby a vyvolat poplach," uvedl Kotásek.

Problémy jsou podle něj i administrativní. "Pokud mají být objekty zabezpečeny elektronikou proti vykradení i proti požáru a napojeny na centralizované pulty policie i hasičů, musí být dle platných předpisů provedeny dva samostatné systémy zabezpečení. To jsou dvoje vedení kabelů, dvě ústředny, dvě přenosová zařízení signálu," popsal systém Kotásek. Řešení jsou podle něj složitá i finančně náročná.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL) už dříve řekl, že kraj se na protipožární ochranu památek zaměří. V první vlně půjde přibližně o 50 objektů, mimo jiné dřevěné kostely. Jedná s ministerstvem kultury o možných dotačních titulech.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)