Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Strahovský klášter loni navštívilo přes 250.000 lidí

Kraje: Praha / / ČTK / 25. ledna 2019 9:02
Strahovský klášter loni navštívilo přes 250.000 lidí

Strahovský premonstrátský klášter v Praze
Autor: Wikipedia.org / Che / Creative Commons

Praha -

Nejstarší premonstrátský klášter v českých zemích, který byl v Praze na Strahově založen v roce 1143, navštívilo loni přes čtvrt milionu lidí. ČTK to řekl ředitel Strahovské knihovny Gejza Šidlovský. Návštěvnost kláštera se tak blíží k nejnavštěvovanějším státním hradům a zámkům a je podle Šidlovského v několika posledních letech stabilní.

Strahovský klášter je dosud hlavním centrem premonstrátů v Čechách a je také jednou z nejvýznamnějších architektonických památek České republiky. V klášteře, který byl po roce 1990 obnoven, je Strahovská knihovna a obrazárna. Strahov patří mezi nejstarší dosud existující kláštery premonstrátského řádu na světě.

"V roce 2018 se znovu potvrdil trvalý zájem o návštěvu knihovny a obrazárny. Knihovnu si prohlédlo více než 225.000 návštěvníků, expozice obrazárny zhlédlo přes 27.000 lidí," uvedl Šidlovský. Stejné počty návštěvníků si podle Národního památkového ústavu v minulém roce prohlédly například zámek Hluboká či hrad Karlštejn.

Strahovský klášter, plným názvem Královská kanonie premonstrátů na Strahově, založil roku 1143 olomoucký biskup Jindřich Zdík, který premonstráty přivedl do českých zemí. Návštěvníky do kláštera dnes lákají především knihovna a obrazárna. Knihovna existovala v klášteře již od 12. století, ale její nejslavnější období přichází v 17. a 18. století, kdy vznikly Teologický a Filozofický sál. Sbírky knihovny zahrnují kolem půl milionu knižních svazků, včetně přibližně 3000 rukopisů, 1500 inkunábulí a ke čtvrt milionu starých tisků. Fond knihovny je běžně dostupný pro badatele a zájemce, kteří je však mohou studovat pouze prezenčně.

Strahovská obrazárna vystavuje více než 1500 maleb od středověku po současnost. Nejhodnotnější část je instalovaná v chodbách ambitu v patře konventní budovy. Dvě stovky maleb prezentují část sbírky z doby od 14. do poloviny 19. století. Na čelném místě je Madona s dítětem zvaná strahovská. Pochází z první poloviny 14. století.

Klášter pořádá také dočasné výstavy, které námětem korespondují s jeho sbírkami a zaměřením. Z investičních akcí Šidlovský zmínil třeba pokračující stavbu depozitářů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)