Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výroční Den obětí holokaustu vyvolal v Evropě i rozporuplné reakce

Ze světa / kir / ČTK / 28. ledna 2019 20:35
Výroční Den obětí holokaustu vyvolal v Evropě i rozporuplné reakce

Vchod do koncentračního tábora v Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Varšava/Budapešť - Výroční Den obětí holokastu vyvolal v Evropě i rozporuplné reakce. Na připomínku osvobození tábora v Osvětimi dorazily desítky nacionalistů a stoupenců krajíní pravice. V Maďarsku pak vládní strana Fidesz vydala prohlášení ke Dni památky obětí holokaustu, ve kterém úvádí, že mnozí západoevropští Židé dnes znovu žijí ve strachu, protože "s hromadnou imigrací byl na kontinent vpuštěn antisemitismus". 

Demonstrace v Osvětimi

Stoupenců polské krajní pravice se v neděli  shromáždily u bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi v době, kdy se tam konala připomínka 74. výročí osvobození tábora sovětskou armádou. V areálu tábora, který je dnes muzeem, se obě skupiny nedostaly do kontaktu. Podle agentury Reuters to je poprvé, co polští ultranacionalisté podobnou demonstraci při této příležitosti uspořádali.

Ceremoniálu uctění památky obětí se zúčastnil premiér Mateusz Morawiecki a několik členů vlády spolu s několika posledními vězni bývalého tábora, kteří nacistické zločiny přežili. Na opačném místě tábora krajně pravicoví demonstranti rozvinuli polské vlajky, zpívali polskou hymnu a položili květiny k památníkům obětí.

Jak poznamenává agentura Reuters, polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) kritici obviňují, že se snaží snižovat podíl Poláků na holokaustu. Mnozí v Polsku stále odmítají uznat zjištění badatelů, podle něhož měli nacisté při vraždění Židů tisíce polských přisluhovačů, zatímco tisíce dalších Poláků riskovaly životy při záchraně Židů.

V Polsku před druhou světovou válkou žilo 3,2 milionu Židů, z nichž tři miliony nacisté zavraždili. Je to zhruba polovina všech Židů, kteří za války přišli o život.

Maďarský Fidesz přičítá růst evropského antisemitismu migrantům

Zatímco v Polsku demonstrovali před táborem v Osvětimy nacionalisté, varovala maďarská strana proti růstu antisemitismu v souvislosti s migrační vlnou. "Mnozí západoevropští Židé dnes znovu žijí ve strachu, protože "s hromadnou imigrací byl na kontinent vpuštěn antisemitismus". Uvedla to maďarská vládní strana Fidesz v prohlášení ke Dni památky obětí holokaustu. Ti, kdo dovolili "masám protižidovských přistěhovalců" přijít do Evropy, spáchali podle Fideszu "historický zločin".

Podněcování antisemitismu je v Evropě nepřijatelné, stojí v dokumentu, o němž informovala agentura MTI. Prohlášení maďarské vládní strany kritizuje nejmenované strany opozice, že jsou "připraveny spojit se s protižidovskými a extremistickými silami v naději na získání moci".

Strana Fidesz byla v minulosti několikrát sama kritizována za antisemitské postoje. Její vůdce a maďarský premiér Viktor Orbán se například loni vyjádřil pochvalně o Miklósi Hortym, který stál v čele země za druhé světové války, zavedl protižidovská nařízení a kolaboroval s nacisty.

Premiérovi se vyčítá také používání antisemitských příměrů v debatě kolem George Sorose, zakladatele Středoevropské univerzity (CEU), jehož Orbán označuje za veřejného nepřítele Maďarska číslo jedna.

 

Související článek publikovaný v magazinu Christnet o širších souvislostech vztahu muslimských migrantů a židovské populace.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)