Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Nizozemsku skončila protestní tříměsíční bohoslužba

Ze světa / / ČTK / 31. ledna 2019 13:38
V Nizozemsku skončila protestní tříměsíční bohoslužba

Haag
Autor: Wikipedia.org

Haag -

Kostel v nizozemském Haagu se dnes rozhodl ukončit nepřetržitou tříměsíční bohoslužbu, jejímž cílem bylo ochránit arménskou rodinu, které hrozila deportace. Protest skončil v reakci na rozhodnutí vlády, jež dovolí v zemi zůstat stovkám mladých lidí, kteří přišli do Nizozemska nelegálně jako děti a v zemi vyrůstali. Informovala o tom veřejnoprávní stanice NOS.

Rodině Tamrazjanových, která pochází z Arménie, hrozila na konci loňského října po zamítnutí poslední žádosti o azyl deportace z Nizozemska. Vyhoštění se pokusila pětičlenná rodina zabránit tím, že se ukryla v protestantském Bethelském kostele v severní části Haagu. Aby rodinu ochránila, využila místní církevní obec ustanovení nizozemského zákona, na jehož základě nesmí policie vstoupit do modlitebny v době, kdy se v ní koná bohoslužba.

Dobrovolníci z řad pastorů kázali proto v kostele nepřetržitě poslední tři měsíce. V kněžišti se jich vystřídalo téměř 650. Nepocházeli přitom jen z Nizozemska, ale i z Francie, Německa a Belgie. Na protestní akci se podíleli i běžní věřící, neboť v kostelních lavicích museli vždy sedět přinejmenším tři lidé, aby úřady považovaly shromáždění za bohoslužbu.

Dnes zástupce kostela Theo Hettema oznámil, že s nepřetržitou bohoslužbou končí. Reagoval tak na dohodu, k níž po dlouhém sporu v úterý dospěla nizozemská koaliční vláda. Na jejím základě by mělo mít možnost zůstat v zemi zhruba 630 lidí, kteří se dostali do Nizozemska nelegálně jako děti, v zemi ale vyrostli a k vlasti svých rodičů nemají žádné vazby. V Nizozemsku by měli mít možnost zůstat i se svými rodinami.

"Politická dohoda dosažená v úterý nabízí arménské rodině Tamrazjanových jistou perspektivu do budoucna v Nizozemsku," uvedl v prohlášení Hettema.

Manželé Tamrazjanovi se třemi svými dětmi ve věku 21, 19 a 15 let útočiště v kostele v Haagu našli poté, co úřady zamítly na konci října loňského roku jejich poslední žádost o azyl. Do Nizozemska rodina z Arménie přicestovala před více než devíti lety. Ve vlasti čelil otec rodiny Sasun podle svých slov výhrůžkám smrtí kvůli své politické činnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)