Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

K výročí svatořečení Anežky České se uskuteční národní pouť do Říma

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 10. února 2019 14:29
K výročí svatořečení Anežky České se uskuteční národní pouť do Říma

Mikuláš Puchner: Svatá Anežka ošetřuje chorého
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha, Řím - Ke 30. výročí kanonizace české patronky svaté Anežky České se uskuteční národní pouť do Říma. Svatořečení české přemyslovské princezny, řeholnice a významné osobnosti společenského života se v roce 1989 zúčastnilo 10.000 věřících z Československa a krajanů, žijících v exilu. Svatořečena byla 12. listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II., v předvečer sametové revoluce v Československu.

Letos budou věřící do Říma znovu společně putovat, aby poděkovali za dar svobody a prosili za duchovní obrodu země i s přímluvou sv. Anežky České. K pouti vyzvali biskupové českých a moravských diecézí na svém nedávno skončeném zasedání, uskuteční se od 11. do 13. listopadu. Slavnostně zahájena bude první den národní bohoslužbou v Římě v bazilice Santa Maria Maggiore, od 17:30 bude následovat v blízkém kostele Santa Maria degli Angeli e dei Martiri koncert ke cti sv. Anežky a českých patronů.

Druhý den, na který připadá 30. výročí Anežčiny kanonizace, bude od 10:00 ve vatikánské bazilice sv. Petra slavena národní liturgie za účasti českých a moravských biskupů a kněží. Plánuje se společná modlitba u svatováclavského oltáře v bazilice a v kryptě u sochy sv. Anežky České, kterou papež František přijal před třemi lety jako dar České republiky.

Na 13. listopadu se plánuje generální audience u papeže a v 15:00 národní bohoslužbou v bazilice sv. Jana v Lateránu, při níž se zakončí program národní pouti. Čeští biskupové se poté setkají v papežské koleji Nepomucenum s krajany žijícími v zahraničí.

Národní pouť organizuje Českomoravská Fatima Koclířov, poutníci se mohou vydat letecky či autobusem.

Svatá Anežka je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbolem milosrdenství. Nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. se mohla stát partnerkou několika významných evropských státníků, místo toho ale zvolila dobrovolnou chudobu a péči o potřebné. Proslula milosrdenstvím a již současníci ji pro její dobrotu označovali za svatou. Svatořečení se ale Anežka Přemyslovna, jedna z tradičních zemských patronů, dočkala až více než 700 let po své smrti.

Její svatořečení bylo spojeno s převratnými změnami konce roku 1989. Během svatořečení v Římě připomněl kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že "až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře". Pomoc sv. Anežky krátce před svou smrtí připomněl také prezident Václav Havel, který napsal: "Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)