Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Českolipské muzeum získalo do sbírek obraz ze zaniklého kostela

Kraje: Liberecký / / ČTK / 12. února 2019 17:22
Českolipské muzeum získalo do sbírek obraz ze zaniklého kostela

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Autor: Wikipedia.org

Česká Lípa -

 Obraz sv. Vincence Ferrerského ze zaniklého farního kostela sv. Petra a Pavla chce letos pořídit Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Své sbírky plánuje rozšířit také o unikátní výtisk Máchova Máje, pozůstalost ruského legionáře Františka Kronďáka z Kamenického Šenova nebo o nové ukázky exotického hmyzu. Liberecký kraj přidá muzeu na akvizice 300.000 korun, řekla dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Lenka Klimentová.

Z přebytku loňského hospodaření rozdělí letos Liberecký kraj svým muzeím a galeriím na akvizice 2,4 milionu korun, loni to bylo o 400.000 korun víc. "Naše muzea a galerie se snaží průběžně doplňovat své sbírky. Je to dokonce jedna z jejich základních povinností. Jsem ráda, že nám v posledních letech ekonomická situace dovoluje nákupy nových sbírkových předmětů," doplnila radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Muzeum v České Lípě chce letos mimo jiné pořídit obraz, který je zřejmě jedinou dochovanou součástí mobiliáře farního kostela sv. Petra a Pavla, který stával na dnešním Škroupově náměstí v České Lípě. V letech 1787 a 1820 ale kostel zasáhly velké městské požáry a pak ho rozebrali na stavební materiál. Pro Památník Karla Hynka Máchy v Doksech chce muzeum pořídit výtisk knihy Máje z roku 2006. Kniha s devíti unikátními rytinami od Ernsta Lewingera byla vydána jen v nákladu 25 signovaných výtisků.

Podle ředitele Zdeňka Vitáčka chce ale muzeum získat i pozůstalost ruského legionáře a později štábního strážmistra Františka Kronďáka z Kamenického Šenova. Je to ucelený soubor vojenské výstroje, vyznamenání, fotografií, pohlednic, knih a dokumentů z let 1918 - 1945, díky kterému muzeum rozšíří soubor militarií a knihovního fondu. Z Karlových Varů do České Lípy poputuje pianino Rössler. Kompletní nepoškozený nástroj z roku 1925 dokumentuje produkci této významné českolipské firmy.

Rozšířit chce muzeum i své přírodovědné sbírky. Expozici zvířat z celého světa obohatí o dermoplastický preparát karakala. "Jedná se o kočkovitou šelmu střední velikosti, která žije v Africe a jihozápadní Asii. Dojde i k reinstalaci stálé expozice rybářství a rybníkářství na Českolipsku a v této souvislosti hodláme doplnit soubor exponátů našich druhů ryb," řekl Vitáček. Nové exponáty doplní podle něj i expozici Svět hmyzu a pavoukovců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)