Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svátek svatého Valentýna se kryje s Černým čtvrtkem proti genderově podmíněnému násilí

Výběr Christnetu / kir / Vlastní zpráva / 14. února 2019 10:34
Svátek svatého Valentýna se kryje s Černým čtvrtkem proti genderově podmíněnému násilí

Černý čtvrtek proti násilí: Plakát Světové rady církví
Autor: www.oikoumene.org

Ženeva - „V každé zemi je genderově podmíněné násilí tragickou realitou. Toto násilí je často skryté a oběti jej tají ze strachu ze stigmatizování a pokračování násilí“, upozorňuje dnes Světová rada církví (WCC) ve své zprávě v souvislosti s oslavou populárního svátku svatého Valentýna.

Svátek se totiž letošní rok kryje s tzv. Černým čtvrtkem proti genderově podmíněnému násilí a dnes si tuto iniciativu připomenou černou barvou na oblečení desetitice lidí po celém světě. Tento den si již dvacet let připomíná Světová rada církví. Iniciativa má původ v kampani světové rady nazvané Dekáda solidarity církví s ženami (1988 - 1999) během které se s větší intenzitou začalo upozorňovat na příběhy znásilňování jako způsob vedení války a na genderově podmíněné násilí a nespravedlnost. Zveřejněno tak bylo mnoho tragických příběhů. Výsledkem byla i větší odhodlanost žen čelit takovému násilí, uvádí se ve zprávě WCC.

Kampaň byla inspirovaná řadou lokálních iniciativ po celém světě. Například „Matky nezvěstných“ z Argentiny protestovaly proti zmizení svých děti během vlády diktátorského režimu. Izraelské a palestinské Ženy v černém zase vystupovaly proti násilí a válce, ženy ve Rwandě a Bosně pak proti znásilňování jako válečné metodě během kruté války a genocidy.

Černá jako symbol respektu

Iniciátoři kampaně vyzývají může i ženy, aby se tento den oblékli do černého nebo si na oblečení přišpendlili černou stužku ze solidarity se světovým hnutím odporu proti znásilňování a násilí. Takto tak mohou vyjádřit respekt ženám, které s odvahou čelí násilí a nespravedlnosti a povzbudit ostatní k následování.

České církve si tuto iniciativu ale nepřipomínají. Ekumenická rada církví ani Česká biskupská konference ji na svých stránkách nezmiňují. Černý čtvrtek proti genderově podmíněnému násilí se zde zřejmě neujal. Iniciativa možná není známa. Pro mnohé církve se slovo gender stalo také velmi problematické, jak o tom vypovídá loňská kampaň proti Istanbulské úmluvě.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)