Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu dnes začíná summit o sexuálním zneužívání

Ze světa / kir / ČTK / redakce / 21. února 2019 9:55
Ve Vatikánu dnes začíná summit o sexuálním zneužívání

Ilustrační foto: jednání biskupské synody
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán -

Katoličtí hodnostáři z celého světa v čele s papežem Františkem zahájí dnes ve Vatikánu čtyřdenní summit, který má církvi pomoci očistit se od skandálů spojených se sexuálním zneužíváním mladistvých. Vůbec první podobně významné jednání budou napjatě sledovat rovněž oběti sexuálních útoků ze strany kněží, které požadují, aby katoličtí hodnostáři přijali jasné kroky k nápravě.

Tématem jednání, na němž se sejdou téměř dvě stovky čelných katolických představitelů z desítek zemí, představení mužských i ženských řádů či experti, je ochrana mladistvých a zranitelných.

Mezi účastníky budou i lidé, kteří zveřejnili své, většinou mnoho let staré, traumatizující zkušenosti a hodlají přesvědčit Vatikán, aby mimo jiné zajistil potrestání viníků i duchovních, kteří jejich počínání kryli. Organizace zastupující oběti požadují mimo jiné i to, aby byla jasná definicie nepřípustných sexuálních činů zakotvena přímo v církevním právu.

Část z nich však dává před zahájením summitu najevo skepsi k tomu, zda setkání přinese nějaké praktické výsledky. Papež František, který se k tématu staví otevřeně, bude podle mnohých čelit odporu zejména konzervativně laděných duchovních.

Z řad biskupů se ozývají hlasy, že by summit měl pomoci zlepšit důvěryhodnost katolické církve. Duchovní ze zemí jako jsou Spojené státy či Německo, kde se problém sexuálního zneužívání veřejně řeší, by podle kněze a někdejšího vatikánského mluvčího Federica Lombardiho mohli k otevřenějšímu přístupu přesvědčit i kleriky z konzervativnějších států. Lombardi bude jedníní moderovat.

Jednání ve Vatikánu potrvá do neděle. České katolíky na něm bude zastupovat předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka. Ten se před odletem do Říma sešel i s obětmi zneuživání v České republice.

V souvislosti s tématem summitu dnes také vychází kniha Frédérica Martela s názvem Sodoma – pátrání v srdci Vatikánu, a to hned v osmi jazycích ve dvaceti zemích světa zároveň. O připravované knize napsal pro magazin Christnet článek dominikán Benedikt Mohelník.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)