Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Australský kardinál Pell zneužíval podle soudu chlapce

Ze světa / vlu / ČTK / redakce / 26. února 2019 14:14
Australský kardinál Pell zneužíval podle soudu chlapce

Kardinál George Pell
Autor: Wikipedia.org / Kerry Myers / Creative commons

Sydney - Australský kardinál George Pell zneužil dva chlapce. Podle dnešních zpráv tiskových agentur se na tom shodla porota australského soudu. Sedmasedmdesátiletému Pellovi, který veškerá obvinění popírá, hrozí až 50 let vězení. Řízení, které rozhodne o výši trestu, začne ve středu.

Porota uznala Pellovu vinu po dvoudenním rozvažování jednomyslně již 11. prosince loňského roku. Soud ale verdikt zveřejnil až dnes.

Na rozsudek reagovala australská biskupská konference i Vatikán. Shodně uvedly, že „bolestivé“ zprávy o usvědčení kardinála australským soudem mnoho lidí šokovaly a rozhodnutí respektují. Upozornily ale zároveň, že Pell před soudem zopakoval, že se cítí nevinný, a má právo se hájit až do vyčerpání všech procesních prostředků. Během čekání na závěrečný rozsudek vyzvaly k modlitbám za oběti zneužívání a potvrdily svůj závazek udělat vše proto, aby církev byla „bezpečným domovem pro všechny“, včetně dětí.

Mluvčí Vatikánu Alessandro Gisotti rovněž uvedl, že papež František potvrdil „preventivní opatření“, která byla již dříve vůči Pellovi přijata, včetně zákazu sloužit bohoslužby na veřejnosti a být v jakémkoli kontaktu s nezletilými.

Obtěžování dvou chlapců z katedrálního sboru

Pell byl v první instanci uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 12 a 13 let. Jedna z obětí, nyní 34letý muž, soudu popsal, že Pell se v roce 1996 před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý muž, kterého kardinál v dětství sexuálně zneužil, zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem.

Pell bude čekat na určení výše trestu ve vězení

Dosud nejvýše postavený katolický duchovní usvědčený ze sexuálního zneužívání stráví svou první noc ve vězení. Pravděpodobně zhruba dva týdny pak bude čekat na určení výše trestu za to, že v melbournské katedrále před dvěma desetiletími obtěžoval dva kostelní zpěváky.

Předsedající soudce Peter Kidd odmítl Pellovi vazbu prominout s ohledem na jeho věk nebo zdravotní stav.

Kardinál Pell vždy vystupoval jako silný zastánce konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a trval na zachování kněžského celibátu.

Podle médií Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce od 70. do 90. let. Pellovu pověst dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney.

Papež František k Pellovu případu v minulosti řekl, že se vyjádří, až soud rozhodne. Loni 12. prosince, tedy den po verdiktu poroty, papež kardinála vyloučil ze sboru svých poradců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)