Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba za politické vězně dnes ukončila festival Mene Tekel

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. března 2019 18:49
Bohoslužba za politické vězně dnes ukončila festival Mene Tekel

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Praha - Bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně dnes odpoledne v Praze završila mezinárodní festival proti totalitě Mene Tekel. Liturgii ve svatovítské katedrále předsedal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Na tradiční závěrečné ekumenické bohoslužbě se v duchu celého festivalu sešli příslušníci různých křesťanských církví i zástupci Konfederace politických vězňů. Spolu s katedrálním pěveckým sborem zazpíval smíšený sbor ČVUT.

Festival Mene Tekel se každoročně koná v době výročí komunistického puče z roku 1948. Organizátoři chtějí připomínat historické mezníky Česka i dalších evropských států a přinášet svědectví o protiprávnosti totalitních režimů. Podle pořadatelů vznik projektu podnítil nezájem společnosti o osud politických vězňů 50. let a absence výuky o tomto období ve školském systému.

Letošní ročník trval v Praze od pondělí a jeho součástí byly výstavy, filmové produkce, semináře i další veřejné akce. Organizátoři jejich prostřednictvím připomněli vedle 71. výročí komunistického puče v tehdejším Československu i čin Jana Zajíce, který se 25. února 1969 po Janu Palachovi upálil na protest proti letargii, do níž společnost upadala po okupaci vojsky Varšavské smlouvy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)