Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lyonského arcibiskupa Barbarina soud shledal vinným ze zatajování zneužívání

Ze světa / vlu / ČTK/Radiovaticana / 10. března 2019 22:56
Lyonského arcibiskupa Barbarina soud  shledal vinným ze zatajování zneužívání

Kardinál Philippe Barbarin
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Lyon (Francie - Soud ve francouzském Lyonu ve čtvrtek 7. března shledal francouzského kardinála a místního arcibiskupa Philippa Barbarina vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Uložil mu podmíněný trest vězení v délce šesti měsíců. Barbarin vzápětí oznámil, že papeži Františku v následujících dnech nabídne svou rezignaci, a obětem zneužívání vzkázal, že s nimi soucítí.

Verdikt nad Barbarinem, proti němuž se jeho právníci hodlají odvolat, je podle agentury AP překvapivý, protože všeobecně se očekával zprošťující rozsudek. Proces byl dosud nejvýznamnější ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Sám Barbarin dnes do jednací síně nedorazil. „Nevím, čím jsem se měl provinit. Nikdy jsem nesnažil zatajovat, natož krýt tyto hrůzné skutky,“ uvedl kardinál při zahájení procesu letos v lednu.

Bernard Preynat byl v 70. a 80. letech skautským kaplanem na předměstí Lyonu. Během svého působení zneužil více než 70 nezletilých chlapců. Kardinál Barbarin zahájil oficiální řízení proti tomuto knězi teprve v roce 2014 poté, co se mu osobně přihlásil jeden ze zneužívaných. Již o několik let dříve však měl vést rozhovor s tímto knězem na téma hlasů ohledně pochybnosti jeho mravů. Nevyvodil z toho však žádné důsledky. Kardinál Barbarin přiznal, že to bylo neopatrné.

Preynat už dříve uvedl, že Barbarin a další církevní činitelé ho roky kryli. Ke zneužívání se přiznal a bude souzen později. Obvinění proti Preynatovi se na veřejnosti objevila až v roce 2015. Státní zastupitelství tehdy vyslýchalo i arcibiskupa Barbarina, ale po šesti měsících jeho stíhání ukončilo. Oběti zneužívání poté využily zvláštního mechanismu francouzské justice a obrátily se přímo na trestní tribunál s cílem domoci se procesu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)