Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rybářství Třeboň čelí 4 žalobám od církve, jde o 163 ha rybníků

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 13. března 2019 23:51
Rybářství Třeboň čelí 4 žalobám od církve, jde o 163 ha rybníků

Ilustrační foto – rybník Svět (Třeboňsko)
Autor: Wikipedia.org / creative Commons

Třeboň -

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, vede čtyři žaloby s církvemi o rybníky s celkovou rozlohou 163 hektarů. Když budou rybníky v třeboňské rybniční soustavě vlastnit různí majitelé, hrozí, že někdo z nich nedodrží zooveterinární zásady. ČTK to  řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost verdiktu jihočeského krajského soudu, podle kterého muselo Rybářství Třeboň vrátit státu šest rybníků a další pozemky z někdejšího církevního majetku. Odklad potrvá, dokud ÚS nerozhodne o ústavní stížnosti, kterou podali rybáři. ÚS to zdůvodnil například hrozbou hospodářských ztrát.

Spor je veden o rybníky Slepičník, Smrk, Cikán, Prelátský, Herdovský a Vlachnovický. Rybářství Třeboň je převedlo na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a hospodaří na nich zatím dál. "Kontinuita hospodaření byla zachována. Je dobře, že Ústavní soud takto rozhodl. Ale budeme čekat, jak se vyjádří k (naší) ústavní stížnosti. Odklad má ten význam, že to nemůže být vydáno církvím," řekl Malecha.

Tři ze čtyř žalob podala podle něj Římskokatolická církev, proti těmto třem podalo Rybářství Třeboň ústavní stížnosti. Argumentuje v nich tím, že by mu hrozily velké ztráty, třeba kvůli předčasným výlovům, problémem mohou být podle rybářů i dopady na třeboňskou rybniční soustavu.

"Jde o to, že vám berou majetek. Co se týká chovu, tak tyto rybníky jsou zakomponované do rybniční soustavy na Třeboňsku a jsou navzájem propojené vodou. Z toho důvodu na nich hospodaříme tak, abychom předešli zavlečení chorob od invazních druhů ryb, abychom měli rybníky absolutně pod kontrolou," řekl Malecha.

Doplnil, že když je v soustavách více hospodářů, někdo tam může zavléct invazní ryby. I kvůli hospodaření s vodou je podle Malechy dobré, když v soustavě rybníků jako Třeboňsko pečuje o ryby jediný chovatel.

Spor o rybníky Slepičník, Smrk, Cikán, Prelátský, Herdovský a Vlachnovický vyvolala prelatura v Českém Krumlově. Uvádí, že Rybářství Třeboň pozemky zprivatizovalo, přestože patřily do historického majetku církve.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr. Společnost hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)