Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán naznačil možnost prvního setkání papeže a Si Ťin-pchinga

Ze světa / / ČTK / 18. března 2019 23:27
Vatikán naznačil možnost prvního setkání papeže a Si Ťin-pchinga

Čínský prezident Si Ťin-pching
Autor: Wikipedia.org / Antilong / Wikimedia Commons

Vatikán -

Papež František je ochoten se setkat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem u příležitosti jeho oficiální návštěvy v Itálii tento týden. S odvoláním na několik vatikánských zdrojů o tom informovala agentura Reuters. Jednalo by se o vůbec první setkání papeže s hlavou čínského státu. Na přípravě schůzky údajně pracují prostředníci, dosud ji však ani jedna strana nepotvrdila. Si zahájí svou třídenní návštěvu Itálie ve čtvrtek 21. března.

Komunistická Čína přerušila diplomatické styky s Vatikánem v roce 1951 kvůli obavám z působení nezávislé církve na svém území. Loni v září podepsal Vatikán průlomovou dohodu s čínskou vládou, podle níž bude papež moci jmenovat čínské biskupy, pokud je vládnoucí komunistická strana předem schválí. Strany se rovněž usnesly na zlepšování vzájemných vztahů a přímém dialogu. Oficiální styky ale dosud navázány nebyly.

Při návštěvách hlav států v Římě je obvyklé, že se setkají také s papežem. Podle zdroje z Vatikánu by tento bod mohl být zařazen do programu Siovy návštěvy "na poslední chvíli". Podle vatikánského mluvčího se schůzkou papež zatím nepočítá. Nepotvrdil ji ani mluvčí ministerstva zahraničí Číny Keng Šuang. Dodal však, že se Čína upřímně snaží zlepšit vztahy s Vatikánem a s tímto cílem vyvíjí vytrvalé úsilí.

Zářijová smlouva, jež se připravovala více než deset let, udělila Vatikánu dlouho požadované právo vybírat a jmenovat biskupy. Kritici, zvláště v konzervativních katolických kruzích, ji však označili kapitulaci církve před komunistickou vládou.

Přibližně 12 milionů katolíků v Číně je rozděleno na podzemní církev, která přísahá věrnost Vatikánu, a Katolické vlastenecké sdružení, na nějž přímo dohlíží čínský stát. Po zářijové dohodě již papeže uznávají obě strany.

Mnozí analytici považují dohodu o jmenování biskupů za předzvěst oficiálního navázání diplomatických styků. Požadavkem Pekingu je ale také přerušení styků Vatikánu s Tchaj-wanem, který Čína považuje za svou odštěpeneckou provincii. Vatikán je posledním evropským státem, který nezávislost této ostrovní země uznává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)