Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež nepřijal rezignaci francouzského kardinála Barbarina

Ze světa / juml / ČTK/radiovaticana.cz / 19. března 2019 21:39
Papež nepřijal rezignaci francouzského kardinála Barbarina

Kardinál Philippe Barbarin
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František dnes odmítl přijmout rezignaci francouzského kardinála, jehož soud v Lyonu na počátku měsíce shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Osmašedesátiletý Philippe Barbarin se proti rozhodnutí soudu chystá odvolat. František své rozhodnutí hájil presumpcí neviny, napsala agentura AFP.

„V pondělí ráno jsem odevzdal své pověření do rukou Svatého otce. Ten s poukazem na presumpci neviny mou demisi přijmout nechtěl,“ oznámil Barbarin, který tím pádem zůstává lyonským arcibiskupem. Papež mu místo toho řekl, ať udělá to, co pro lyonskou arcidiecézi považuje za nejlepší. Barbarin se tedy rozhodl na čas se stáhnout a ve výkonu povinností jej zastoupí generální vikář Yves Baumgarten.

Soud francouzskému kardinálovi uložil podmíněný trest vězení v délce šesti měsíců. Všeobecně se očekával zprošťující rozsudek. Barbarin čelil obvinění, že úřadům mezi červencem 2014 a červnem následujícího roku nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století. Několik dnů poté (12. března) však podalo odvolání také francouzské státní zastupitelství, protože zločin zmíněného kněze je již promlčen a nebyl tedy ani potrestán. V kauze údajného neoznámení trestného činu byl proto kardinál Barbarin uznán nevinným již před třemi roky. I tehdy nabídl svoji abdikaci, kterou papež nepřijal.

Advokát kardinála Barbarina, Erwan Le Morhedec, k případu svého klienta řekl, že „nedávné rozhodnutí soudce je patrně ovlivněno veřejným míněním“. Francouzská média údajně vedou již několik let kampaň proti kardinálovi Barbarinovi, zejména poté co se veřejně vyslovil proti státní redefinici manželství a během schvalování příslušného zákona ve francouzském parlamentu se osobně účastnil protestní manifestace Manif pour tous.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)