Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pelhřimovští policisté prověřují údajné sexuální zneužití knězem

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, red. / 26. března 2019 15:21
Pelhřimovští policisté prověřují údajné sexuální zneužití knězem

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil
Autor: Bcb.cz / Roman Albrecht

Pelhřimov - Pelhřimovští kriminalisté začali prověřovat podezření ze sexuálního zneužití mladé ženy knězem českobudějovické diecéze. Krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková na dotaz ČTK řekla, že policisté přijali trestní oznámení. O případu psal server SeznamZpravy. Podle mluvčího českobudějovického biskupství Miroslava Bíny policie dosud nikoho z biskupství nekontaktovala.

Podle serveru směřuje trestní oznámení na kněze, neznámého pachatele a českobudějovické biskupství. „Do této chvíle nikoho z nás nekontaktovala Policie ČR ani státní zastupitelství. Takže o této iniciativě … víme jen z médií. Věc necháváme na orgánech činných v trestním řízení a jsme připraveni s nimi spolupracovat, včetně pana biskupa,“ řekl ČTK Bína.

V tiskovém prohlášení zveřejněném v pondělí na webových stránkách České biskupské konference českobudějovický biskup Vlastimil Kročil mimo jiné uvedl: „Dne 22. března 2019 jsem poprosil oběti, které byly zasaženy knězem V. Z., aby se mi ohlásily, abych mohl podat trestní oznámení, které nebude jen mediálním počinem, ale předně bude mít reálný počin. Proto se i ohrazuji proti investigativní práci některých novinářů, když opomíjejí uvést, že již v době, kdy se první oběť ozvala se svým svědectvím, byly trestné činy, o kterých se paní H. zmiňuje, s velkou pravděpodobností, hraničící s jistotou, promlčeny. V době, kdy jsem byl já sám jmenován do úřadu, pak již byly zcela promlčeny. Je nutné být pravdivý a ne mediální.“

Podle Kročila je případ starý 25 let a církev se jím zabývala tři roky. „Vzhledem k promlčení v trestněprúávní rovině dle zákonů České republiky jsem kněze přísně potrestal dle církevního práva suspendací a zákazu sloužit jakékoliv mše,“ napsal Kročil.

V rozporu se směrnicí ČBK?

Podle směrnice ČBK schválené v roce 2015, by ale měl biskup případ automaticky oznámit orgánům činným v trestním řízení i v případě promlčení: „Pokud je záležitost postihována zároveň i sekulárním trestním právem, pověří generálního vikáře nebo jinou osobu oznámit věc spolu se skutečnostmi osvědčujícími hodnověrnost podezření orgánům činným v trestním řízení. Záležitost oznamuje i v případě pravděpodobného promlčení podle sekulárního trestního práva, neboť posouzení tohoto promlčení přísluší státním orgánům činným v trestním řízení,“ píše se ve směrnici.

Trestní oznámení podali podle Seznamu Petra Panská a Michal Štingl, kteří pomáhají obětem zneužitým duchovními, i když už je případ pravděpodobně promlčený. „Můžou tam být čerstvější případy,“ řekla Seznamu Panská.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)