Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministr spravedlnosti kritizoval Dukův návrh povinného oznamování zneužívání

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 7. dubna 2019 0:17
Ministr spravedlnosti kritizoval Dukův návrh povinného oznamování zneužívání

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek
Autor: www.justice.cz

Praha -

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) zkritizoval návrh povinného oznamování sexuálního zneužívání, který prosazuje arcibiskup Dominik Duka. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Ministerstvo se k návrhu staví skepticky, potvrdil ČTK mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Neznamená to však podle něj, že se vláda novelou nebude zabývat.

Duka zaslal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) návrh novely trestního zákoníku, jež by zakotvila povinnost oznámit možné znásilnění, sexuální nátlak a pohlavní zneužití u osob mladších 16 let. Za neoznámení činu by hrozilo stíhání, a to i mladistvým. Podle Kněžínka by to ale mimo jiné narušilo důvěru dětí k blízkým, kterým se s případným zneužitím svěří.

"Pokud dítě nalezne sílu překonat strach, stud a další velice silné negativní pocity, a svěří se se svými prožitky jakékoli osobě, neměli bychom jej 'odměnit' tím, že tuto osobu donutíme pod hrozbou trestněprávního postihu jeho důvěru porušit a čin oznámit," uvedl podle serveru Kněžínek v reakci na novelu. Právní úprava musí podle ministra zohledňovat vazby mezi blízkými. "Je očividné, že prolomení nebo narušení těchto vazeb může způsobit oběti další trauma a že představuje riziko další viktimizace oběti," doplnil.

Novela, kterou pro Duku připravil advokát Ronald Němec, by podle ministra kromě prohloubení traumatu, které vznikne oběti zneužívání samotným činem, vystavila traumatizaci i oznamovatele činu. Oznamovací povinnost by podle ministra také mohla prolomit lékařské tajemství, protože by se vztahovala i třeba na lékaře.

Pražský arcibiskup kardinál Duka s názorem ministra nesouhlasí. Blízké osoby musí podle něj za oběti převzít odpovědnost, píše server. Za neoznámení zneužívání by chtěl kardinál stíhat i mladistvé ve věku od 15 let. "Domnívám se, že osoba starší 15 let a mladší 18 let je již dostatečně rozumově a osobnostně vyspělá, aby dokázala převzít odpovědnost, že je zde osoba, které je takto ubližováno, případně je trestný čin vůči ní připravován. Zvláště pokud jde o spolužáka či kamaráda," řekl Duka serveru.

Duka oznámil přípravu návrhu povinného oznamování sexuálních zločinů na začátku března poté, co v České televizi promluvilo několik údajných obětí zneužívání ze strany katolických duchovních. Česká katolická církev také následně oznámila, že zřídí kontaktní místo pro mladistvé ohrožené sexuálním zneužíváním.

Duka byl v letech 1986 až 1998 nejvyšším představeným v dominikánském řádu. V té době a také na začátku 21. století se podle médií stalo několik lidí oběťmi zneužívání páchaného členy řádu. Česká dominikánská provincie nyní uvedla v prohlášení pro média, že dominikáni podezírají asi šest lidí ze svých řad, že se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli dopustit sexuálního zneužívání. V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, směřující k pozastavení kněžské činnosti a izolaci od potenciálních obětí. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen, protože si to podle dominikánů nepřály samy oběti a nevyžadovaly jej světské právní normy ani tehdejší vnitrocírkevní předpisy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)