Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

NS vyhověl Jihlavě, nařídil znovu otevřít spor o lesy premonstrátů

Kraje: Vysočina / / ČTK / 8. dubna 2019 11:35
NS vyhověl Jihlavě, nařídil znovu otevřít spor o lesy premonstrátů

Nejvyšší soud_Brno
Autor: Wikipedia.org

Brno -

 Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání města Jihlavy a nařídil znovu otevřít spor přibližně o 600.000 metrů čtverečních lesů v katastrech Hladov a Dlouhá Brtnice. V minulosti lesy patřily řádu premonstrátů, po znárodnění přešly do vlastnictví města. ČTK to zjistila z publikovaného výroku NS, jeho odůvodnění zatím není dostupné.

Kanonie premonstrátů v Nové Říši na Jihlavsku se žalobou domáhala určení, že lesy náleží do vlastnictví státu, což je podmínka pro následné uplatnění restitučního nároku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Na majetek obcí se totiž církevní restituce nevztahují.

Okresní soud v Jihlavě v září 2016 žalobě církve vyhověl a rozhodl, že majetek nepřešel do vlastnictví města v souladu se zákonem. Soud kvůli tomu prozkoumal řadu dobových dokumentů.

"Vycházela jsem také z přídělové listiny, na jejímž základě se ujala Jihlava vlastnictví toho majetku. Tehdy byly majetky z vlastnictví náboženských společností a řádů vyváděny na obce. Byla to tehdejší obvyklá praxe při zestátnění církevního majetku," řekla tehdy Mladé frontě Dnes soudkyně Martina Chlupáčková.

Loni potvrdila verdikt okresního soudu také jihlavská pobočka krajského soudu. Město ale podalo dovolání, kterému Nejvyšší soud na konci března vyhověl. Zrušil rozhodnutí soudů obou stupňů. "Věc se vrací k Okresnímu soudu v Jihlavě k dalšímu řízení," stojí ve výroku rozsudku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)