Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dalajlama byl hospitalizován s infekcí dýchacích cest. Bude posledním duchovním vůdcem Tibetu?

Ze světa / kir / ČTK / redakce / 10. dubna 2019 9:39
Dalajlama byl hospitalizován s infekcí dýchacích cest. Bude posledním duchovním vůdcem Tibetu?

Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Autor: Wikipedia.org / Christopher Michel / Wikimedia Commons

Dillí -

Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl hospitalizován v Dillí s infekcí dýchacích cest. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dalajlamova osobního tajemníka, podle něhož je stav 83letého dalajlamy stabilizovaný.

Dalajlama uprchl do Indie v roce 1959 poté, co selhalo povstání v Tibetu proti čínské vládě. Od té doby žije v exilu v indickém městě Dharamsala.

"Dnes ráno se jeho svatost necítila dobře a odletěla do Dillí na lékařskou prohlídku," uvedl tajemník. "Lékaři mu diagnostikovali infekci dýchacích cest a nasadili mu léčbu. Jeho stav je nyní stabilizovaný a v nemocnici zůstane dva nebo tři dny," dodal.

Čínská vláda považuje dalajlamu za nebezpečného separatistu a vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Dalajlama již před rokem oznámil, že nebude cestovat do zahraničí, protože je vyčerpaný. "Je pozván do různých zemí, ale vzhledem ke svému věku omezuje své závazky," řekl jeho mluvčí v březnu 2018. 

Již před časem pak prohlásil, že by mohl být posledním držitelem svého titulu. V rozhovoru s britskou stanicí BBC řekl, že by bylo lepší, kdyby tato po staletí trvající tradice skončila "v době dost populárního dalajlamy". Zda bude nějaký další dalajlama, podle něj bude záležet na okolnostech po jeho smrti a "na tibetském lidu".

V České republice byl dalajlama naposledy v říjnu 2016, kdy vystoupil na konferenci Forum 2000, kterou před 20 lety založil tehdejší český prezident a dalajlamův blízký přítel Václav Havel. Veřejně vystoupil i při shromáždění na Hradčanském náměstí, kde ho uvítal i katolický kněz Ladislav Herián (viz ilustrační foto). Jeho poslední návštěva vyvolala též střet mezi Pražským hradem a bývalým ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) kvůli ministrovu setkání s dalajlamou. Herman v České televizi uvedl, že ho prezident Miloš Zeman osobně vyzval, aby schůzku zrušil, nebo neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)