Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tanečníci uvedou na Škaredou středu svou křížovou cestu

Domácí zpravodajství / / ČTK / mn / 13. dubna 2019 15:06
Tanečníci uvedou na Škaredou středu svou křížovou cestu

Ilustrační foto: Taneční pouť krajinou na Klenové
Autor: Vojtěch Brtnický

Praha -

 Taneční zpracování křížové cesty připravuje skupina tanečníků a muzikantů pro uvedení na Škaredou středu. Představení nazvané Chrámový tanec uvede spolek Pulsar a smyčcové uskupení Krása Quartet 17. dubna od 18:00 jako součást bohoslužby v kostele svatého Mikuláše na Malé Straně v Praze. ČTK o tom informoval choreograf a tanečník Jan Malík.

Autorem choreografie je Michal Záhora a Pulsar ji připravuje pro pražské arcibiskupství.

Křížová cesta či kalvárie je symbolická cesta sledující události spojené s ukřižováním Ježíše Krista. Zahrnuje dění kolem jeho odsouzení Pilátem Pontským, nesení kříže po jeruzalémské Via Dolorosa a ukřižování na hoře Golgota. Křížová cesta je rozdělena obvykle na 14 zastavení, která odpovídají jednotlivým událostem tradičně spojenými s pašijemi.

Křížová cesta je také název pro výtvarné zpracování jednotlivých zastavení, obvykle v podobě cyklu obrazů v kostele nebo zvláště v baroku a 19. století oblíbených kapliček zasazených do krajiny.

Spolek Pulsar existuje dva roky a uvádí především choreografie Michala Záhory. Kurátorem činnosti a umělecké práce je Jan Malík. Oba umělci působili dříve v souboru Nanohach, který vznikl v roce 2004 a po 12 letech ukončil činnost.

Tanečník, choreograf a pedagog Záhora absolvoval v roce 2003 Konzervatoř Duncan centre. Působil v norském souboru Carte Blanche, od roku 2004 působil v Itálii jako tanečník v souboru Roberta Zapally. V letech 2006 až 2008 byl v angažmá britského souboru Scottish Dance Theatre, kde se systematicky věnoval pedagogické praxi, vyučoval současnou taneční techniku a vedl semináře na několika tanečních školách.

Ve spolupráci se skupinou Nanohach vytvořil autorské projekty Synchronicity a .konstrukt.um. (2005), které byly prezentovány nejen v ČR, ale i v zahraničí. Jako tanečník získal široké zkušenosti také při spolupráci se zahraničními choreografy, ze spolupráce s českými choreografy byla významná s Janem Kodetem (Jade a Danse Macabre) a Evou Blažíčkovou na umělecko-pedagogickém projektu Špalíček (2009).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)