Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Květnou neděli začíná pašijový týden před Velikonocemi

Ze světa / kir / ČTK / 14. dubna 2019 22:42
Na Květnou neděli začíná pašijový týden před Velikonocemi

Giotto: Kristův vjezd do Jeruzaléma
Autor: Kaple Scrovegni

Praha/Vatikán -

Dnes je Květná neděle. Křesťanům začíná pašijový týden, který končí Velikonocemi. Věřící si připomněli Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma. Papež František dnes odsloužil ve Vatikánu liturgii pod širým nebem, kardinál Dominik Duka bohoslužbu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. František pak při kázání na Svatopetrském náměstí řekl, že církev má být pokorná a odolávat pokušení povyšovat se. 

Slavení Květné neděle je doloženo již od sedmého století. V tento den se před liturgii světí kočičky a jiné zelené větvičky. Připomíná se tím vítání Ježíše v Jeruzalémě palmovými ratolestmi, v Česku palmy nahrazují kvetoucí kočičky nebo jiné zelenající se větvičky.

Datum Velikonoc se odvozuje od Velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Vzhledem k tomu, že letos byl první jarní den 20. března a astronomický úplněk hned následující den, vycházela by Velikonoční neděle na 24. března. Výpočet se ale vztahuje k takzvanému cyklickému úplňku, který podle výpočtu letos připadá až na 18. dubna, byť ve skutečnosti bude až 19. dubna. V roce 2011 například Velikonoční neděle vyšla až na 24. dubna.

Podle loňského průzkumu společnosti Rondo.cz chodí do kostela během velikonočních svátků asi 15 procent Čechů. Sedm z deseti lidí jako velikonoční tradici dodržuje barvení vajíček a koledování s pomlázkou.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)