Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Maroko po 100 letech obnovilo funkci vrchního rabína

Ze světa / / ČTK / 17. dubna 2019 13:29
Maroko po 100 letech obnovilo funkci vrchního rabína

Ilustrační foto: Brána Bab Agnaou v marockém městě Marrákeš
Autor: wikipedie.org / Lionel Leo / Creative Commons

Casablanca -

Maroko po 100 letech obnovilo funkci vrchního rabína, který bude nejvyšším duchovním vůdcem tamní židovské komunity. Severoafrická země se stala jediným muslimským státem na světě, který v moderní době oficiálně uznal autoritu židovského rabinátu. Informoval o tom  deník The Jerusalem Post.

Postu nového marockého vrchního rabína se při slavnostní ceremonii v Casablance za přítomnosti představitelů místní židovské obce i zástupců marockého krále a vládních představitelů ujal Jošijahu Pinto. Ten je pravnukem slavného rodu rabína, který tuto funkci zastával předtím, než byla před stoletím zrušena. Známý je mimo jiné tím, že v minulosti strávil rok za mřížemi za úplatkářství při svém podnikání.

"Chtěl bych poděkovat rabínu Jošijahu Pintovi, který uskutečnil tento ctihodný projekt. Více než před měsícem (marocký) král Mohammed VI. řekl: 'V tomto světě hledáme milníky, marocké království nikdy nepřestalo prosazovat lásku a hluboký obdiv, který panuje mezi syny Abraháma, spřízněnost, která nás všechny spojuje.' Návštěvy synagog, mešit a kostelů nás učí, že zde panuje duch skutečného partnerství," prohlásil při ceremonii vyslanec marockého krále Serge Bardugo.

Maroko bývalo domovem 250.000 až 350.000 především sefardských Židů, kteří sem uprchli před španělskou inkvizicí. Po založení státu Izrael v roce 1948 a následných protižidovských pogromech většina tamní komunity zemi opustila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)