Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francouzi nemohli obnovit své sliby v katedrále Notre-Dame, jejich odhodlání ale po požáru vzrostlo

Ze světa / bmo / Vlastní zpráva / 18. dubna 2019 15:12
Francouzi nemohli obnovit své sliby v katedrále Notre-Dame, jejich odhodlání ale po požáru vzrostlo

Kostel Saint Sulpice v Paříži nahradil vyhořelou katedrálu Notre-Dame
Autor: Benedikt Mohelník

Paříž - Missa chrismatis, bohoslužby, kdy se v katedrálách setkávají kněží se svými biskupy a obnovují své kněžské sliby, se v Paříži slaví už ve středu večer před Zeleným čtvrtkem. Vzhledem k požáru katedrály Notre-Dame se liturgie konala v kostele Saint Sulpice, což je kostel co do kapacity stejně velký jako katedrála. Přesto nestačil.

„Arcibiskup vyzval lidi, aby přišli, a oni skutečně přišli. Ke kostelu jsem dorazil dlouho před začátkem a do kostela se už další lidé nevešli. Brzy bylo plné i celé náměstí před kostelem. Tisíce lidí“…, píše spolupracovník magazinu Christnet v Paříži Benedikt Mohelník. Odhady počtu kněží v kostele kolísaly mezi čtyřmi až šesti sty. Stovky byly také jáhnů. Tentokrát přišli podle Mohelníka i ti, kteří jindy nechodí.

„Atmosféra byla odhodlaná, odvážná, plná naděje. Arcibiskup ve svém krátkém, zato úderném kázání rozvinul paralelu mezi pomazáním oltáře a stěn katedrály a pomazáními svatými oleji, na kterém stojí život křesťana od křtu a biřmování po celý život. Kněží a biskupové jsou pomazáni ke službě v církvi. Kristus je pomazán Duchem svatým a proto je dárcem Ducha“, píše dále Mohelník.

Obřady provázející liturgii svěcení olejů měly několik zvláštností. Arcibiskup převzal od zástupkyň řeholních komunit seznamy katechumenů, které jim svěřil do modliteb na začátku postu. A hned jim dal nové seznamy: jáhnů, kteří mají být svěceni letos v létě na kněze. Ti všichni budou pomazáni oleji posvěcenými při této bohoslužbě.

Své závazky vyplývající ze svěcení obnovil přede všemi nejdřív sám arcibiskup a jeho pomocní biskupové. Po obnovení závazků kněží se přidali také jáhni. Nakonec arcibiskup prosil o modlitby všechny věřící za sebe a své spolupracovníky biskupy, kněze a jáhny.

Bohoslužby se účastnila paní Macronová, ministři vnitra a kultu, starostka Paříže, šéfka kraje Île-de-France a další političtí představitelé. Na samém konci je arcibiskup krátce pozdravil a poděkoval jim za podporu.

Tradiční setkání biskupů, kněží a jáhnů s manželkami se konalo v prostorách radnice 6. obvodu, hned naproti kostela, která velkoryse nabídla své prostory. „Marianne podala ruku prvorozené dceři církve“, dodal Mohelník v narážce na alegorickou postavu, jeden ze symbolů Francouzské republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)