Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka a Ženatý: Zdanění restitucí může být pro některé církve likvidační. Protestují i židovské obce

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 24. dubna 2019 13:05
Duka a Ženatý: Zdanění restitucí může být pro některé církve likvidační. Protestují i židovské obce

Ilustrační foto: Dominik Duka a Daniel Ženatý
Autor: Člověk a víra / Martina Řehořová

Praha - Zdanění finančních náhrad pro církve za majetek nevydaný v restitucích, který v úterý opět schválila Sněmovna, způsobí církvím vážné finanční obtíže, a pro některé menší může být dokonce likvidační. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedové České biskupské konference Dominik Duka, Ekumenické rady církví Daniel Ženatý a Federace židovských obcí Petr Papoušek. Novelu považují za nemravnou a protiústavní.

Představitelé církví a Federace židovských obcí připomněli, že skupiny poslanců i senátorů jsou připraveny obrátit se kvůli novele na Ústavní soud. "Protože považují takové zdanění náhrad za protiústavní i s ohledem na smlouvy, které stát uzavřel s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním," uvedli v prohlášení.

Dění podle nich relativizuje jistoty právního státu. "Na Ústavní soud se spoléhá nikoli jako na pojistku demokracie, ale jako na prostředek řešení důsledků nezodpovědných politických rozhodnutí. Bohužel se jedná o vítězství populismu nad zdravým rozumem a principy právního státu," uvedli.

Za cynická pak považují prohlášení, že ve společnosti byla poptávka po zdanění náhrad. Duka, Ženatý a Papoušek uvedli, že ani schválení novely nezabrání připravenosti církví a náboženských společností naplňovat své poslání.

Zdanění náhrad církvím je jednou z podmínek KSČM pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Zastánci zdanění náhrad, které církve od státu každoročně dostávají, argumentují jejich nadhodnocením a nerovností s ostatními restituenty. Stát by mohl podle komunistů získat zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard, které církvím na náhradách majetku ročně vyplácí.

Sněmovna v úterý potvrdila takzvané zdanění církevních restitucí hlasy 114 ze 181 přítomných poslanců, proti jich bylo 57. K přehlasování senátního veta bylo nutných nejméně 101 hlasů. Pro zdanění zvedli ruku zejména poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM.

 

Společné prohlášení ČBK, ERC a FŽO ke zdanění peněžitých náhrad církvím

Poslanecká sněmovna 23. dubna 2019 schválila zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích i přes předchozí zamítnutí této novely Senátem. Změna zákona nejen že způsobí církvím vážné finanční obtíže, ale pro některé menší církve může být dokonce likvidační. Tato novela se nám jeví jako nemravná a je ve své podstatě protiústavní.

 Skupiny poslanců i senátorů jsou již připraveny obrátit se na Ústavní soud, protože považují takové zdanění náhrad za protiústavní i s ohledem na smlouvy, které stát uzavřel s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním. 

 Tímto krokem se relativizují jistoty právního státu a na Ústavní soud se spoléhá nikoli jako na pojistku demokracie, ale jako na prostředek řešení důsledků nezodpovědných politických rozhodnutí. Bohužel se jedná o vítězství populismu nad zdravým rozumem a principy právního státu. Hovořit v tomto kontextu o "poptávce společnosti" je cynické.

Ani tento krok politické reprezentace však nemůže zabránit připravenosti církví a náboženských společností naplňovat své poslání ve prospěch člověka a společnosti, a v úctě k Bohu.  

 

Praha, 24. dubna 2019

Kardinál Dominik Duka, předseda České biskupské konference

Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví

Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)