Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V sobotu se v Praze uskuteční další ročník Pochodu pro život

Domácí zpravodajství / juml / Hnutí pro život / 26. dubna 2019 6:13
V sobotu se v Praze uskuteční další ročník Pochodu pro život

Ilustrační foto: Pochod pro život v Praze
Autor: Hnutí pro život

Praha - V sobotu 27. dubna se bude v Praze konat již 19. Národní pochod pro život a rodinu. Více než 7 tisíc lidí z celé České republiky podpoří myšlenku, že každé počaté dítě má dostat šanci žít. Akce bude zahájena bohoslužbou v katedrále sv. Víta, bude pokračovat programem na Klárově a zakončena bude pochodem centrem Prahy na Václavské náměstí.

Organizátorem akce je Hnutí Pro život ČR, které usiluje o obnovu společenského respektu k životu nenarozených dětí. „Naší snahou je předcházet zbytečným potratům, pomáhat zvláště ženám, které se cítí být k potratům nuceny, a také těm, které mají po potratu psychické potíže,“ říká Zdeňka Rybová, vedoucí Linky pomoci provozované Hnutím Pro život ČR a tisková mluvčí.

Letošním pochodem chce Hnutí Pro život ČR podpořit snahu poslanců Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, aby alespoň zlomek z půl biliónu korun z evropských fondů na období 2021 až 2027 byl využit na podporu rodin se třemi a více dětmi. „Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli ekonomickým obavám přišlo každý rok o život skoro pět tisíc počatých dětí jenom proto, že stát neumí ocenit demografický přínos ekonomicky aktivních rodin s více dětmi,“ říká Zdeňka Rybová. Ženy se dvěma dětmi žijící ve funkčních vztazích jsou nejpočetnější skupinou žen, která každoročně podstupuje umělý potrat.

Podle předsedy Hnutí Pro život ČR, Mgr. Radima Ucháče, je podpora těchto rodin zásadní i z pohledu státu, protože může přispět k zastavení negativního demografického vývoje a tím pádem taky k řešení řady problémů, například s financováním důchodů. „Velké množství finančních prostředků z evropských fondů se promrhalo na nesmyslné projekty. U investic do dětí se nic takového nemůže stát. Je to investice, která se státu vždy vyplatí,“ říká Radim Ucháč a poukazuje na závěry důchodové komise z roku 2017, podle kterých ekonomicky aktivní rodina s dětmi oproti ekonomicky aktivní rodině bez dětí odvede za životní cyklus do státního rozpočtu o 3,5 milionu korun více na každé dítě, které vychová (při aktuální daňové úpravě a výdělku všech zúčastněných ve výši průměrného platu).  „Ve srovnání se státními investicemi do integrace ekonomických migrantů je navíc investice do dětí v podstatě bezriziková,“ dodává Radim Ucháč.

Ulehčit rodinám přijetí počatého dítěte patří k dlouhodobým cílům Hnutí Pro život ČR. Iniciovalo například poslaneckou novelu, která umožní vyplacení nevyčerpané části rodičovského příspěvku mimo jiné při nečekaném početí a narození dalšího dítěte. „Novela nyní čeká na první čtení a věříme, že projde. Vláda k ní vydala neutrální stanovisko a podpořili ji poslanci napříč politickým spektrem,“ říká Radim Ucháč.

Záštita významných osobností

Záštitu pro letošní ročník Národního pochodu pro život a rodinu poskytli prezident České republiky Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka.

Podpora projektu „Nesoudíme. Pomáháme“ neustále roste

K významným aktivitám Hnutí Pro život ČR patří projekt „Nesoudíme. Pomáháme“. Nabízí pomoc ženám, které se cítí být okolím nebo okolnostmi nuceny k podstoupení potratu. V současné době jej podporuje 57 zdravotnických zařízení a 89 měst a obcí. Za poslední rok se do projektu zapojily další nemocnice, například nemocnice v Kladně, Českých Budějovicích, Čáslavi nebo Českém Krumlově, a záštitou jej podpořily například Olomouc, Brno, Jičín, České Budějovice nebo Čáslav.

Projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ podporuje také řada známých osobností, především lékařů, psychologů, ekonomů, ale i herců, zpěváků nebo novinářů. „Jsou mezi nimi i lidé, kteří mají se ztrátou dítěte osobní zkušenost a vědí, jak to změní váš život, jaká je to ztráta,“ říká Jaroslava Trajerová, vedoucí projektu „Nesoudíme. Pomáháme“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)