Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev poskytne on-line pomoc obětem pohlavního zneužití. Každý čtvrtek bude možné i zavolat

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 2. května 2019 9:12
Církev poskytne on-line pomoc obětem pohlavního zneužití. Každý čtvrtek bude možné i zavolat

Ilustrační foto
Autor: www.flickr.com

Praha - Česká biskupská konference a konference vyšších řeholních představených chtějí poskytnout péči a pomoc nezletilým a zranitelným obětem pohlavního zneužití duchovním. Ve středu proto spustili kontaktní místo, internetovou stránku www.ochrananezletilych.cz. Na úterní tiskové konferenci to řekl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Oběti budou moci kontaktovat odborníky e-mailem skrze webový formulář nebo telefonicky každý čtvrtek od 09:00 do 17:00. "U telefonu budou k dispozici dva pracovníci, muž a žena. Stejně tak budou odpovídat na tyto záležitosti formou e-mailu. To je ten první kontakt. Za ním je skupina odborníků, kteří se budou obětem věnovat z hlediska psychologického, duchovního, sociálního, a pokud bude potřeba, tak i po právní stránce," uvedl Přibyl.

Podle pražského pomocného biskupa a koordinátora projektu Zdenka Wasserbauera centrum navazuje na některé aktivity, které už v církvi existovaly předtím. "Církev se vždy snažila různým obětem, postiženým, lidem, kteří to mají v životě těžké, pomáhat," řekl. "Chceme přispět k ochraně a napomoci těm, kterým bylo nějak ublíženo v rámci činnosti církve," dodal.

Podle mluvčí České biskupské konference Moniky Klimentové instituce koordinovala svoje aktivity s dalšími organizacemi, například s poradnou Magdala, která spadá pod Arcidiecézní charitu Praha. "Zabývá se pomocí obětem násilí různého druhu. Přicházejí za námi ženy, které se staly obětí domácího násilí, obchodu s lidmi, sexuálního zneužívání," uvedla Jarmila Lomozová z arcidiecézní charity. Poradna poskytuje krizovou intervenci, psychologickou pomoc, odborné sociální poradenství či právní pomoc.

V Česku téma sexuálního zneužívání v církvi vyvstalo například na začátku dubna, kdy Česká dominikánská provincie uvedla, že dominikáni podezírají asi šest pachatelů ze svých řad, kteří se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli tohoto činu dopustit. Činy se ve většině případů týkaly osob starších 18 let, v jednom případě byla oběť mladší 15 let. V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti, a k izolaci od dalších potenciálních obětí. Trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)