Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci došli po starobylé Via Sacra do Liberce

Kraje: Ústecký / / ČTK / 13. května 2019 11:33
Poutníci došli po starobylé Via Sacra do Liberce

Loretánská kaple Panny Marie v Rumburku s milostnou sochou Černé Matky Boží Loretánské byla vybudována z podnětu knížete Antona Floriana z Liechtensteina
Autor: Farnost Rumburk / Jiří Stejskal

Rumburk -

Poutníci, kteří se ve čtvrtek ráno z Rumburku vydali po starobylé poutní cestě Via Sacra, dorazili 12.5. odpoledne do kostela U Obrázku v libereckých Ruprechticích. Pouť absolvovaly čtyři muži a dvě ženy ve věku od 27 do 71 let z celého Česka. Za čtyři dny ušli 86 kilometrů. ČTK to  řekl Petr Hirsch, který pouť vedl.

Poutníci se sešli ve středu večer v rumburské Loretě, která je významným poutním místem na Via Sacra. Hlavním cílem byla sobotní tradiční Mezinárodní pouť smíření Panny Marie - Prostřednice všech milostí v Hejnicích na Liberecku. "V Hejnicích jsme si včera (v sobotu) udělali odpočinkový den, účastnili se mše a promítání filmů," řekl Hirsch. První dva dny ušli poutníci většinu trasy, která měřila kolem 60 kilometrů. Sobotní desetikilometrový úsek byl záměrně naplánován jako nejkratší, aby si mohli užít duchovních oslav v Hejnicích. Jsou druhým významným poutním místem na Via Sacra.

Ne všichni účastníci pouti byli podle Hirsche věřící, ale všichni už ve svém životě některou z poutí absolvovali. "Jeden z mužů šel vloni na půlroční pouť z Čech do Portugalska," dodal Hirsch.

Stará poutní cesta Via Sacra je dlouhá 550 kilometrů. "Vede po jedinečných sakrálních stavebních dílech a uměleckých pokladech a prochází Horní Lužicí, Dolním Slezskem a severními Čechami využívajíc staré obchodní a poutní stezky," řekl Hirsch. Svým pojetím se podle něho liší od známé pouti do Santiaga de Compostela, neboť je často zdolávána kvůli velkým vzdálenostem právě v automobilech.

Letošní akce se konala poprvé. "Akce se uskutečnila poprvé. Předcházela jí ve středu večer prohlídka rumburské Lorety při svíčkách," řekla ČTK mluvčí rumburské Lorety Klára Mágrová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)