Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán uznal bosenské Medjugorje za katolické poutní místo

Ze světa / / ČTK, mn / 13. května 2019 11:32
Vatikán uznal bosenské Medjugorje za katolické poutní místo

Kostel sv. Jakuba v Medjugorje
Autor: Wikipedia.org / Mariusz Musial / Wikimedia Commons

Vatikán - Papež František schválil vyhlášení bosenského městečka Medjugorje za katolické poutní místo, i když církev nepovažuje za prokázané zjevení, které se tam mělo odehrát. V prohlášení to dnes uvedl vatikánský mluvčí Alessandro Gisotti. V obci na hranicích Bosny a Chorvatska čtyři dívky a dva chlapci údajně před lety viděli Pannu Marii.

„Svatý otec ustanovil, že je možné vykonávat pouti do Medjugorje,“ napsal v prohlášení mluvčí. Ke zjevení mělo dojít v červnu 1981, šestici svědků údajného zázraku, dnes už dospělým, se prý Panna Marie dodnes zjevuje. Označují se za vizionáře a poselství od Panny Marie šíří na internetu.

Gisotti upozornil, že svolení k poutím nemůže být vykládáno jako uznání neobvyklých jevů, které „církev musí ještě prozkoumat“. Loni Medjugorje navštívil milion věřících, kteří se tam modlili před sochou Panny Marie.

„S přihlédnutím k pozoruhodnému zájmu lidí směřujících do Medjugorje a k množství projevů milosrdenství, jež z toho pramení, je toto rozhodnutí odrazem zvláštní pastýřské pozornosti, kterou tomuto jevu uděluje Svatý otec, aby šířil plody dobra,“ konstatoval mluvčí.

Duchovní, kteří pouti do bosenské obce organizují, musejí být podle Vatikánu náležitě připraveni, aby se věřící při pouti vyhnuli „jakýmkoli zmatkům v chápání dogmatu“. Jak poznamenává agentura AP, římskokatolická církev navzdory mnohaletým diskusím dosud neuznala zjevení v Medjugorje za autentické, jak se tomu stalo například v portugalské Fátimě nebo francouzských Lurdech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)