Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel v zaniklé Zahrádce bude mít zase zvon, je na něj sbírka

Kraje: Vysočina / / ČTK / 17. května 2019 9:22
Kostel v zaniklé Zahrádce bude mít zase zvon, je na něj sbírka

Zvony. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alma Pater / Creative Commons

Horní Paseka -

Kostel svatého Víta, který zůstal stát na břehu vodárenské přehrady Švihov po zatopení městečka Zahrádka, bude mít zase zvon. Ve sbírce spolku Přátelé Zahrádky se už sešla skoro polovina z potřebných 300.000 korun. ČTK to  řekl Jan Čihák ze spolku. Pokud se částku podaří sehnat včas a všechno půjde dobře, mohl být nový zvon zavěšen ještě letos, kdy uplyne 800 let od první písemné zmínky o Zahrádce.

"V ideálním případě bychom rádi ten zvon věšeli při našem dušičkovém setkání na konci října," řekl Čihák. Kostel nemá zvon přes 40 let. O zvony v minulosti přišel několikrát. Po druhé světové válce byl na jeho věži zřejmě jen zapůjčený zvon, a to do poloviny 70. let. V té době muselo městečko na Želivce ustoupit přehradě.

Spolek, který se spolu s památkáři stará o obnovu kostela, donedávna sháněl peníze na restaurování šesti poničených vitrážových oken. "Okna nám zbývají opravit ještě dvě, nicméně peníze na ně už máme. Na začátku roku jsme měli na účtu ještě o něco víc," uvedl Čihák. S nápadem pořídit zvon pak přišla Lenka Lhotková, dcera rodáků ze Zahrádky.

Zvon by podle doporučení odborníků měl vážit okolo 200 kilogramů. "Který by ten kostel přiměřeně reprezentoval a zněl do okolí," uvedl Čihák. Spolek vybírá ze dvou nabídek zvonařů. Zvažuje i elektrické ovládání zvonu, což by stálo dalších 50.000 korun. Podle Čiháka ale může být ovládání instalováno i později.

Spolek Přátelé Zahrádky funguje od roku 2001. Jeho snahou je, aby v kostele vznikl památník zátopové oblasti. Měl by obsahovat expozici věnovanou knězi Josefu Toufarovi, který v Zahrádce působil před přeložením do nedaleké Číhoště. Toufar také nechal v roce 1944 pro kostel v Zahrádce udělat vitrážová okna. Pražská firma, která je tehdy zhotovila, pořád existuje pod jménem Jiřička - Coufal a zajišťuje jejich opravu.

Spolek shání ve veřejných sbírkách peníze na opravy kostela a pořádá v něm několik akcí ročně. Výročí 800 let první písemné zmínky o Zahrádce připomene už při pouti konané 15. června. Úvodní mši povede biskup Václav Malý. Podrobnosti jsou na webu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)