Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci v Liberci při cestě na bohoslužbu vystoupali na Ještěd

Kraje: Liberecký / / ČTK, mn / 4. června 2019 11:58
Poutníci v Liberci při cestě na bohoslužbu vystoupali na Ještěd

Ještěd
Autor: Wikipedia.org

Liberec -

Poutníci  při cestě na bohoslužbu v Liberci museli překonat čtyřsetmetrové převýšení. Mše se konala na vrcholu Ještědu, u kříže vedle hotelu s vysílačem. Liberecký arciděkan Radek Jurnečka při ní požehnal i městu.

Poutníci se  na horu vydali několika cestami, zhruba 20 z nich šlo v horkém dnu i nejstrmější cestou, pod lany od spodní stanice lanovky. "Protože vždycky, když se někam putovalo, tak si tak trochu potřebuje člověk sáhnout na dno. Putování má také smysl zklidnění," uvedl Jurnečka.

Bohoslužba se na Ještědu ve výšce 1012 metrů nad mořem koná jednou za rok. Jako připomínka vztyčení a požehnání kříže, který je na vrcholu kopce na straně k Liberci.

Jde o osmý kříž v pořadí, který tam byl vztyčen. "Pan biskup Koukl jej žehnal 1. června 1990. Po celou dobu, co jsem v Liberci, tak se první víkend v červnu vydáváme pěší poutí k tomuto kříži," uvedl Jurnečka. Nahoru na bohoslužbu se dnes vydal podeváté a tradičně mši zakončil požehnáním i městu Liberci a jeho obyvatelům.

Poprvé na žehnání přišel i představitel města, primátor Jaroslav Zámečník (SLK). "Když jde o město Liberec a o to, co by mu mohlo pomoci, tak to mě zajímá. Určitě mě v žehnání zaujalo, aby nebyly sváry mezi lidmi. V minulosti to mohlo spoustu dobrého překazit," řekl dnes Zámečník ČTK. Letos vyšel jen asi kilometrový úsek od parkoviště na Ještědce, za rok chce jít celou cestu. "Absolvoval jsem už například pouť na Sněžku, kde byla také bohoslužba, takže to určitě vezmu odspodu pěšky jako kdysi na Sněžce," uvedl.

Podle arciděkana to není jediné netradiční místo v regionu pro bohoslužby. "Přírodní oltář je v Proseči pod Ještědem a ještě se chodí do Jablonce na Ony kameny," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)