Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německý řád neuspěl ve sporu o nemovitosti v Karlově Studánce

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 6. června 2019 23:57
Německý řád neuspěl ve sporu o nemovitosti v Karlově Studánce

Ilustrační foto - kostelík v Karlově Studánce
Autor: Wikipedia.org / Marzper / Wikimedia Commons

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Německého řádu, který se domáhá navrácení některých nemovitostí v Karlově Studánce na Bruntálsku. ČTK to zjistila z usnesení v databázi Nejvyššího soudu. Konkrétní parcelní čísla jsou z usnesení vymazaná, podle záznamů ČTK se však spor týkal osmi parcel, přičemž součástí tří z nich jsou stavby - základní škola, obecní úřad a kaple svatého Huberta. Řád s rozhodnutím nesouhlasí a hodlá se soudit dál.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě se domáhala určení, že vlastníkem nemovitostí je stát, nikoliv obec Karlova Studánka. V případě úspěchu by se tak řádu teoreticky otevřela možnost žádat o vrácení nemovitostí podle zákona o církevních restitucích.

Okresní soud v Bruntálu ale žalobu zamítl, řád neuspěl ani s odvoláním ke Krajskému soudu v Ostravě. Soudy vycházely ze skutečnosti, že Německý řád o nemovitosti přišel před začátkem rozhodného období, tedy před rokem 1948. Veškerý majetek mu zabavili nacisté, kteří řád zrušili jako nepřátelský říši, a po válce připadl československému státu.

Nejvyšší soud konstatoval, že účelem restitucí je zmírnění jen některých majetkových křivd a že justice musí respektovat meze stanovené politiky.

"Zakotvení právního rámce pro nápravu historických bezpráví z doby nesvobody bylo úlohou demokraticky konstituovaného zákonodárného sboru; naproti tomu soudy nemohou politickou reprezentací zvolené pojetí nápravy majetkových křivd uzpůsobovat vlastním představám o žádoucí míře kompenzace újmy, již církve a náboženské společnosti v minulosti utrpěly," stojí v usnesení.

Mediální zástupce řádu Mikoláš Černý ČTK řekl, že řád se nyní nebude k rozhodnutí podrobněji vyjadřovat. "Můžeme jen říct, že s rozhodnutím nesouhlasíme. Naši právníci ho nyní analyzují a hledají další možnosti," řekl.

Karlova Studánka je vyhledávaná lázeňská obec. Německý řád, který v kraji vlastnil rozsáhlé majetky, rozvoj lázeňství podporoval. Řád usiluje také o vrácení dalších nemovitosti na severní Moravě a ve Slezsku, včetně hradu Bouzov. I ve sporu o Bouzov podal Německý řád dovolání, které Nejvyšší soud odmítl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)