Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán zváží, zda by kněžími v Amazonii mohli být ženatí muži

Ze světa / kir / ČTK / 19. června 2019 10:10
Vatikán zváží, zda by kněžími v Amazonii mohli být ženatí muži

Mapa Amazonie
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Vatikán -

Vatikán by měl zvážit, zda by jako kněží v odlehlých oblastech Amazonie nemohli působit starší ženatí muži osvědčení ve víře. Navrhuje to zveřejněný pracovní dokument, který byl vypracovaný pro říjnové setkání jihoamerických biskupů věnované Amazonii. Dokument také vyzývá k zavedení duchovního úřadu pro ženy, což ale nijak dál nerozvádí. Informovala o tom agentura Reuters.

Vatikánský dokument, jenž vychází z informacích z regionu, potvrzuje, že celibát je pro církev dar. Biskupům ale navrhuje, aby zvážili "možnost kněžského svěcení v nejodlehlejších oblastech regionu pro starší muže, nejlépe ctěných členů komunity domorodého původu, i když mají stálou rodinu".

S nedostatkem kněží v odlehlých oblastech by mohli podle dokumentu pomoci takzvaní viri probati, tedy ženatí muži osvědčení ve víře. Eucharistii může vést pouze kněz a stejně tak jen on může zpovídat věřící. Izolované katolické komunity v Amazonii se tedy bez eucharistické bohoslužby a zpovědí musí někdy obejít po celé měsíce.

Synod biskupů z Brazílie, Bolívie, Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely, Guayany, Surinamu a Francouzské Guayany se bude konat ve Vatikánu od 6. do 27. října. Na závěr konference budou její účastníci hlasovat o jednotlivých bodech programu. Papež František pak zváží, v jaké formě zaujme postoj k závěrečnému dokumentu.

František v rozhovoru s německými listy z roku 2017 uvedl, že by zavedení institutu ženatých mužů osvědčených ve víře jakožto kněžích v izolovaných komunitách zvážil.

Někteří teologové a církevní právníci jsou toho názoru, že zavedení tohoto institutu v Amazonii by mohlo představovat precedens i pro ostatní části světa, které se potýkají s nedostatkem kněží.

Dokument dále hájí ochranu životního prostředí v Amazonii, staví se proti odlesňování, nezákonnému dolování a projektům, které ohrožují domorodé komunity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)