Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupství je proti snaze změnit církevní Veselou školu na soukromou

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 20. června 2019 14:37
Arcibiskupství je proti snaze změnit církevní Veselou školu na soukromou

Vstup do budovy Veselé školy
Autor: www.veselaskola.cz

Praha - Arcibiskupství pražské, které se dostalo do sporu se zástupci církevní Veselé školy v Praze, zřejmě nepřistoupí na jejich požadavek přeměnit školu na soukromé zařízení. Vyplývá to z vyjádření na jeho webu, o kterém ČTK informoval mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Zástupci arcibiskupství v něm vyzvali učitele, aby neodcházeli ze školy a vyčkali na jmenování nového ředitele. Proti postupu dosavadního vedení školy se chce arcibiskupství bránit právními prostředky.

Podle kardinála Dominika Duky zjistily kontroly ve škole řadu závad a neochotu paní ředitelky spolupracovat. Rozhodl se proto vyhlásit výběrové řízení na ředitele. Učitelé a zástupci rodičů dětí, které do ní chodí, s tím ale nesouhlasí. Podle nich se zástupci současného zřizovatele chovají arogantně a neprofesionálně. V petici proto požadují, aby arcibiskupství škole umožnilo změnu zřizovatele. Vyjádřit se má do 25. června.

Podle ředitelky školy Jany Válkové by pražské arcibiskupství mělo jednat s učiteli o jejich pracovních smlouvách, úvazcích, rozvrhu a koncepci školy. "V případě, že Arcibiskupství pražské chce být zřizovatelem školy, je potřeba vypsat koncepci církevních škol, vzdělávací a ekonomickou," uvedla Válková na dotaz ČTK. Dodala, že s takovou koncepcí škola seznámena nebyla, a proto vypracovala vlastní, která by při převodu na neziskovou společnost zajistila rozvoj školy.

Ve středu podalo 37 učitelů Veselé školy výpověď, skončit by měli k 30. srpnu. S okamžitou platností zařízení opustili dva zástupci ředitelky a ředitelka Válková se rozhodla odejít k 30. červnu. Část rodičů uvažuje o odhlášení svých dětí.

Podle arcibiskupství je zřejmé, že jde o kampaň, jejímž cílem má být donucení zřizovatele, aby Veselou školu přenechal jejímu dosavadnímu vedení jako soukromé zařízení. "Arcibiskupství pražské tento způsob protiprávního nátlaku jednoznačně odmítá. Výše popsaný postup je v hrubém rozporu s platným právním řádem a zejména s povinnostmi dosavadního vedení Veselé školy, proti němuž se bude Veselá škola a stejně tak Arcibiskupství pražské bránit adekvátními právními prostředky," stojí na jeho webu.

Biskupský vikář pro vzdělávání Václav Malý a vedoucí referátu církevního školství AP Monika Vagenknechtová zároveň vyzvali učitele školy, aby v ní setrvali a snahy o přeměnu na soukromé zařízení nepodporovali. "Arcibiskupství pražské nikdy nečinilo a nečiní žádné kroky směřující k zániku Veselé školy, kterou má zájem nadále provozovat jako školu církevní," uvedli.

Odmítli zároveň tvrzení Válkové, ze kterých má vyplývat údajné nezajištění dalšího financování Veselé školy vinou arcibiskupství. Podle nich je to naopak Válková, kdo nemá zajištěné financování pro soukromou školu, o kterou usiluje.

Podle dřívějších vyjádření zřizovatele spravovalo vedení školy špatně administrativu. Dle zástupců dosavadního vedení školy, učitelů a rodičů žáků ale zařízení za Válkové prosperovalo a patřilo mezi vyhledávané vzdělávací instituce. Petici za změnu zřizovatele podepsalo podle bývalého zástupce ředitelky Davida Války 662 lidí.

Konkurz na ředitele školy se konal v úterý. Kdo v něm uspěl, by podle Války mělo být známo do 2. července.

Veselá škola funguje jako základní a základní umělecká škola. Vznikla v roce 1990, od roku 1993 je zapsaná v rejstříku ministerstva a od roku 1995 ji zřizuje Arcibiskupství pražské. Válková byla první ředitelkou školy. Do ZŠ chodí 230 dětí a do ZUŠ 250.

Arcibiskupství odvolalo Válkovou z funkce ředitelky již loni v červnu. Po protestech rodičů Duka ale rozhodnutí zrušil a dal vedení školy rok na nápravu údajných nedostatků. Během aktuálního školního roku se pak ve škole vystřídala vizitační kontrola a kontrola České školní inspekce. Podle zástupců školy nezjistily žádná pochybení, která by měla být důvodem k výměně jejího vedení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)