Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupství nepřistoupilo na požadavek přeměnit církevní Veselou školu na soukromou

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. června 2019 16:57
Arcibiskupství nepřistoupilo na požadavek přeměnit církevní Veselou školu na soukromou

Vstup do budovy Veselé školy
Autor: www.veselaskola.cz

Praha - Církevní Veselou školu v Praze 1 bude i nadále zřizovat Arcibiskupství pražské. Jeho zástupci nepřistoupili na požadavek dosavadního vedení školy přeměnit ji na soukromé zařízení. ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Ředitelka školy Jana Válková potvrdila, že školu v pátek opustí a předá ji zástupci zřizovatele. Nový ředitel, který dosud není znám, zřejmě bude mít za úkol vyřešit ve škole personální situaci poté, co téměř celý učitelský sbor podal výpověď.

Kvůli zásahům arcibiskupství do chodu školy a vyhlášení konkurzu na ředitele se rozhodlo k 30. srpnu skončit ve škole 37 učitelů. V pracovním poměru zůstali podle bývalého zástupce ředitelky Davida Války tři vyučující. Válková podala rezignaci a výpověď k 30. červnu. Zástupci školy zároveň vyzvali arcibiskupství, aby jim umožnilo přeměnu zařízení na soukromou školu. Arcibiskupství se mělo vyjádřit právě do dneška.

Podle Zemana ale jeho zástupci na výzvu nepřistoupí. "Ujišťujeme, že Veselá škola bude mít nového ředitele a bude dále fungovat," uvedlo dnes na webu arcibiskupství. Výběr nového ředitele zatím neskončil, jeho jméno by mohlo být známo během července, dodal Zeman.

Válková uvedla, že ji arcibiskupství se svým rozhodnutím již také seznámilo. "Připravuji věci tak, aby mohli zástupci arcibiskupství školu k 1. červenci převzít, a školu tento týden opustím," řekla.

Arcibiskupství dle svého vyjádření uvítá, pokud stávající učitelé budou chtít zůstat, a stáhnou tak svou výpověď. Uvedlo také, že ho kontaktují i učitelé, kteří by měli zájem ve škole nově nastoupit. Vyřešit personální situaci ve škole podle něj bude úkolem nového ředitele podle toho, jaký bude aktuální stav chybějících zaměstnanců.

Zástupci arcibiskupství zároveň znovu vyzvali rodiče, aby vyčkali na jmenování nového ředitele. Někteří asi podle Zemana uvažují o změně školy, ale chodí i dopisy těch, kteří arcibiskupství coby zřizovatele podporují, řekl.

Podle kardinála Dominika Duky zjistily kontroly ve škole řadu závad a neochotu dosavadního vedení spolupracovat. Rozhodl se proto vyhlásit na ředitele výběrové řízení. Učitelé a rodiče dětí, kteří s tím nesouhlasili, již dříve uvedli, že se zástupci zřizovatele chovají arogantně a neprofesionálně. Zařízení podle nich za Válkové prosperovalo. Petici za změnu zřizovatele podepsalo podle Války 662 lidí.

Veselá škola funguje jako základní a základní umělecká škola. Vznikla v roce 1990, od roku 1993 je zapsaná v rejstříku ministerstva a od roku 1995 ji zřizuje Arcibiskupství pražské. Válková byla první ředitelkou školy. Do ZŠ chodí 230 dětí a do ZUŠ 250.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)