Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duku pobouřilo přirovnání mariánského sloupu k soše Stalina

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. června 2019 22:27
Duku pobouřilo přirovnání mariánského sloupu k soše Stalina

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze, stržený 3. listopadu 1918 rozvášněným davem
Autor: Wikipedia.org

Praha - Kardinál Dominik Duka se ostře ohradil proti slovům pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), kterými srovnal úsilí o obnovu mariánského sloupu v Praze s možnou snahou o návrat Stalinova pomníku na Letnou. Primátor srovnání použil v médiích před několika dny. Duka mu napsal 20. června dopis, ve kterém ho jako pražský arcibiskup a primas český i jako bývalý politický vězeň žádá, aby se za svá slova omluvil. Dnes svůj dopis primátorovi zveřejnil Duka na svém webu.

„Věřím, že jste tato slova pronesl v rozčilení, aniž byste uvážil souvislosti, co znamenala komunistická diktatura, jejíž výsledky posuzuje zákon o zločinech protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, a rovněž co symbolizuje postava J. V. Stalina,“ píše Duka primátorovi.

Hřib v pondělí na facebooku uvedl, že jeho slova byla zkrácena. Říká, že nepodporuje obnovu sloupu: „Nepodporuji obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, stejně jako ji nepodporovali zastupitelé Pirátů v roce 2017. Jedná se o symbol porážky myšlenky tolerance, která je stále aktuální. Připomíná násilné prosazování jedněch ideí na úkor jiných. Jako takový je tedy zosobněním zbytečného konfliktu. Připomínám, že stržení sloupu podpořil i Tomáš Garrigue Masaryk a Ferdinand Peroutka, protože sloup byl tehdy vnímán jako symbol habsburské nadvlády. Replika sloupu může být nepochybně vystavena někde v muzeu s odpovídajícím výkladem, který události kolem něj zasadí do historického kontextu. Jinak bychom brzo mohli čelit pokusům komunistů o obnovu monstrózního pomníku Stalina na Letné (tzv. ‚Fronty na maso‘), coby celoevropsky unikátní připomínky tehdejšího výtvarného vyjádření.“ uvedl.

Mariánský sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Repliku sloupu léta vyrábí sochař Petr Váňa, který před několika dny na Staroměstské náměstí umístil část zábradlí sloupu a petiční stánek. Uvedl, že plánují na místě zůstat do doby postavení sloupu, na které má podle svého názoru právo, protože má stavební povolení. Podle zástupců města však bez záboru pozemku a povolení vlastníka sloup postavit nelze. Praha odmítla povolit repliku na náměstí už v roce 2017, nyní názor někdejších zastupitelů potvrdili ti současní.

Duka se vyjádřil pro umístění repliky sloupu na náměstí. Někteří politici uvádějí, že snahy o obnovu sloupu nevedou ke smíření, ale naopak k polarizaci společnosti. Emeritní předseda Rady Církve bratrské a Ekumenické rady církví a předseda Kostnické jednoty Pavel Černý v pondělí Duku v otevřeném dopise vyzval, aby od podpory umístění sloupu upustil.

„České církve zažily mnoho pronásledování. Byli jsme společně pronásledováni v době totalitních režimů. Přece jen je ale rozdíl být pronásledován komunisty a být mučen a zabíjen těmi, kteří se považovali za křesťany. Proto je naše bolest z obnovy sloupu velká,“ uvedl představitel evangelických křesťanů. Mariánský sloup bude podle něj vždy symbolizovat útlak a bolest těch, kteří museli své domovy opustit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)