Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dny dobré vůle na Velehradě dnes vyvrcholí národní poutí

Domácí zpravodajství / juml / red/ČTK / 5. července 2019 9:05
Dny dobré vůle na Velehradě dnes vyvrcholí národní poutí

Ilustrační foto - Poutníci na velehradské slavnosti
Autor: velehrad.eu

Velehrad - Včera začaly na Velehradě dvacáté Dny lidí dobré vůle, největší oslavy svého druhu u nás. Dnes pokračují Národní poutí Velehrad a v 10.30 vyvrcholí na nádvoří před bazilikou tradiční poutní mší svatou, kterou každoročně navštíví desítky tisíc poutníků.

Poutní mše svatá

Od půl sedmé ráno probíhají v prostorách velehradské baziliky mše svaté a připraven je i doprovodný program. Při slavnostní mši svaté v 10.30 bude hlavním celebrantem a kazatelem apoštolský nuncius a diplomatický zástupce Vatikánu v ČR Charles Daniel Balvo. Koncelebrovat budou biskupové nejen z Čech, Moravy a Slezska, ale také ze zahraničí. Mše je živě přenášena Českou televizí a Českým rozhlasem Vltava.

Vzácné Palladium k vidění do začátku mše

I dnes bude na Velehradě mimořádně vystaveno Palladium země České. Tento měděný, silně pozlacený a orámovaný reliéf Madony s dítětem má své stálé místo ve staroboleslavském poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie a jeho význam je srovnatelný s korunovačními klenoty.

Mší to nekončí

Během pátečního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu. I dnes mají poutníci příležitost rozšířit Velehradský rukopis, protože až do 15. hodiny se bude ručně přepisovat Bible. Otevřen bude i stánek Kristýna služebníka s čerstvě upraženou kávou z pražírny Café Gape a mešním vínem. Charita ČR zase nabídne program pro malé i velké v areálu základní školy.

Benefiční koncert vynesl 1,6 milionu

Včerejší benefiční koncert Večer lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku vynesl letos 1,6 milionu korun, a to prostřednictvím finančních darů a dárcovských SMS. ČTK to zjistila ze stránek pořadatelů. Loni se mezi lidmi vybralo 1,5 milionu korun. Peníze letos získá Nadační fond Adiuvare, který podporuje studium mladých lidi ze sociálně slabších poměrů.

Na významné moravské poutní místo dorazilo včera podle pořadatelů asi 20.000 lidí. 

Na letošním 20. ročníku Večeru lidí dobré vůle vystoupili Jiří Pavlica s Hradišťanem, zpěvák Marek Ztracený s kapelou, skupina Javory Beat s Hanou a Petrem Ulrychovými či zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)