Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kubánci se rozloučili s kardinálem Ortegou

Ze světa / vlu / ČTK/Ravat / 30. července 2019 7:12
Kubánci se rozloučili s kardinálem Ortegou

Kardinál Jaime Ortega
Autor: European External Action Service / Creative commons

Havana (Kuba) - Kubánci se včera v hlavním městě rozloučili s emeritním arcibiskupem Jaime Ortegou. Dlouholetý havanský arcibiskup kardinál Ortega zemřel ve středu 26. července ve věku 82 let. Podlehl rakovině jater. Ortega sehrál zásadní úlohu v dočasném sblížení mezi Spojenými státy a Kubou. V době, kdy stál v čele kubánských katolíků, se rovněž zlepšil vztah mezi kubánským komunistickým režimem a církví.

Podle vatikánského rozhlasu žádá papež František v kondolenčním telegramu, adresovaném jeho nástupci, arcibiskupovi Juanovi de la Caridad Garcíovi Rodríguezovi, o tlumočení jeho soustrasti celé místní církvi. Římský biskup zároveň ujišťuje o „modlitbě za věčný odpočinek zemřelého, který v různých, prozřetelnostně svěřených úřadech, sloužil církvi a bratrům“.

Kardinál Ortega přijal kněžské svěcení v roce 1964 a o dva roky později strávil osm měsíců v jednom z pracovních táborů známých pod zkratkou UMAP (Unidad Militar de Ayuda ala Producción), ve kterých komunistický režim soustřeďoval věřící různých vyznání, homosexuály a politické vězně. Koncem roku 1978 jej papež Jan Pavel II. jmenoval biskupem diecéze Pinar del Rio a o tři roky později arcibiskupem hlavního města. Také v Havaně Ortega neustával v intenzivní pastorační práci, zaměřené zejména na mládež a laiky. V hlavním kubánském městě založil kněžský dům, který přijímá kněze z celého ostrova, a sídlo Charity. Zároveň byl důležitou figurou v politickém reformním procesu a zprostředkovatelem mezi vládou a opozičními kruhy.

Ortega opustil úřad havanského arcibiskupa v roce 2016 ze zdravotních důvodů po 35 letech ve službě. Kardinálem byl od roku 1994.

Kardinál sehrál důležitou roli v tajných jednáních mezi zástupci kubánské vlády v čele s Raúlem Castrem a americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy. Výsledkem rozhovorů bylo v roce 2014 obnovení diplomatických vztahů mezi oběma státy. Nynější šéf Bílého domu Donald Trump však vstřícnou politiku vůči Kubě zvrátil a vůči ostrovní zemi v Karibiku zesílil sankce.

Za Ortegy se rovněž zlepšil vztah kubánského vedení vůči církvi. Tento vývoj se projevil návštěvami papežů Jana Pavla II. (1998), Benedikta XVI. (2012) a Františka (2015) na Kubě.

Zúčastnil dvou konkláve (2005, 2013), přičemž po druhém z nich zveřejnil promluvu, kterou před kardinály v Římě pronesl argentinský kardinál Bergoglio a která z něj učinila favorita na papežskou volbu. Po Ortegově smrti má kardinálský sbor 217 členů. Počet kardinálů-volitelů (nedovršili osmdesátý rok) zůstává 120.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)