Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež na Madagaskaru sloužil mši pro milion lidí

Ze světa / juml / / 9. září 2019 7:27
Papež na Madagaskaru sloužil mši pro milion lidí

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Antananarivo (Madagaskar) - Papež František v neděli v hlavním městě Madagaskaru odsloužil liturgii pod širým nebem, které se zúčastnily statisíce lidí, Vatikán odhadl počet účastníků až na jeden milion. Během kázání se nejvyšší představitel katolické církve zaměřil zejména na stinné stránky klanové kultury a odsoudil korupci a klientelismus. Ty podle něj vedou k tomu, že majetek a moc si uzurpuje úzká skupina vzájemně provázaných lidí, zatímco zbytek populace je odsouzen k chudobě a musí žít bez vyhlídek na lepší budoucnost.

Bohoslužba na předměstí Antananariva začala v 10:00 místního času (11:00 SELČ), lidé se ale na místo scházeli už od časných ranních hodin. Někteří dokonce na místě navzdory nezvykle chladnému počasí nocovali. Bohoslužba se pak konala za silných poryvů větru, který do vzduchu zvedal mračna prachu.

František se ve svém kázání věnoval zejména úplatkářství a klientelismu, které podle něj způsobují, že ti nejchudší se musejí vzdát naděje na lepší život. Madagaskar, čtvrtý největší ostrov světa a jedna z nejchudších zemí planety, podle organizace Transparency International trpí rozsáhlou korupcí. Podle Světového potravinového programu (WFP) přitom 90 procent obyvatelstva musí vyjít s příjmem nižším než dva dolary denně, děti tam běžně trpí podvýživou.

Papež během své cesty po Africe už navštívil Mosambik a v pondělí z Madagaskaru odletí na ostrov Mauricius.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)