Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci oslaví výročí kostela v Moravské Třebové původní luterskou liturgií

Kraje: Olomoucký / mimaki / Vlastní zpráva / 9. září 2019 13:13
Evangelíci oslaví výročí kostela v Moravské Třebové původní luterskou liturgií

Detail vitráže v kostele v Moravské Třebové
Autor: Jan Kirschner

Moravská Třebová - Evangelíci z Moravské Třebové oslaví v neděli 15. září 80 výročí dokončení svého kostela s unikátní lomenicovou klenbou. Slavnost bude zahájena v 9 hodin ráno bohoslužbami v původní luterské liturgii. Bohoslužby bude sloužit farář Jakub Pavlús ze Šumperka, který původně pochází ze Slovenska. Součastí oslavy výročí jsou i dva koncerty a společný oběd.

V okolí Moravské Třebové byl v minulosti německý jazykový ostrov. Celá okolní oblast byla německá a evangelický sbor v Moravské Třebové byl tedy také součástí německé luterské církve. Po vysídlení Němců připadla budova kostela Českobratské církvi evangelické. 

Kostel byl slavnostně dokončen 17. září 1939, tedy jen několik dní po vypuknutí druhé světové války.  "Nejzajímavější na celé stavbě je lehký lomenicový krov. Ten je zcela unikátní a nemá zřejmě v Čechách obdobu. Jednoduché dřevěné lamely jsou tak subtilní, ani nechce věřit, že je to jediná konstrukce, která nese střechu hlavní lodi kostela. V noci pak kostel zaujme vitrážemi s jednoduchým motivem modrého kříže na žlutém pozadí",  říká inženýr Jan Kirschner, který mapuje evangelické kostely v Čechách a na Moravě.

O historii kostela při slavnosti promluví místní farář Ivo David při komentované prohlídce. Součástí arealů je i patrová budova fary, která je spojena s kostelem. Zde se nachází byt faráře a zimní modlitebny. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)