Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se na Mauriciu věnoval problémům mladých

Ze světa / / ČTK / 10. září 2019 11:52
Papež František se na Mauriciu věnoval problémům mladých

Ilustrační foto: pobřeží ostrova Mauritius
Autor: www.cestujsnadno.cz

Port Louis -

Papež František v pondělí v rámci jednodenní návštěvy ostrovního státu Mauricius předsedal bohoslužbám na počest evropského misionáře a vyzval při ní ostrovany, aby svou pozornost obrátili k situaci mladých lidí. V závěru své několikadenní cesty po státech východní Afriky varoval také před nerovností a novými formami otroctví. Informovala o tom agentura Reuters.

František zemi navštívil, aby uctil památku francouzského katolického kněze Jacquese-Désirého Lavala, který na ostrově v 19. století pracoval jako misionář a pomáhal tam bývalým otrokům. Kázání si kromě vrcholných představitelů státu poslechly i desítky tisíc příznivců, kteří papeže přivítali s palmovými listy a vatikánskými vlajkami v rukou.

"I přes hospodářský růst, který vaše země v posledních desetiletích zaznamenala, tu nejvíce trpí mladí lidé," řekl František během eucharistické bohoslužby v hlavním městě.

"Trpí kvůli nezaměstnanosti, která činí jejich budoucnost nejistou, a také jim brání věřit tomu, že jsou důležitou součástí vaší historie. Kvůli nejisté budoucnosti se cítí, že jsou na okraji společnosti; činí je to náchylné k novým formám otroctví," oslovil František posluchače, mezi kterými byli i návštěvníci z dalších ostrovů Indického oceánu, jako jsou Seychely nebo Komory.

Řeč hlavy katolické církve se nesla v podobném duchu jako na jeho předchozích dvou zastávkách v Mosambiku a na Madagaskaru, kde odsoudil korupci a klientelismus, které v těchto státech prohlubují chudobu a rozdíly mezi společenskými vrstvami. Obě země jsou podstatně chudší než Mauricius, tento ostrovní stát přesto trpí velkou nezaměstnaností mezi mladými - bez práce je z nich téměř každý čtvrtý. Podle Světové banky se navíc na ostrově i přes posilující ekonomiku prohlubuje platová nerovnost. Země žije hlavně z turismu a z poskytování finančních služeb.

Papež se večer po setkání se zástupci církve a státníky znovu vrátí na Madagaskar, odkud v úterý odlétá zpět do Říma.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)