Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle srbského prezidenta Vatikán nadále nehodlá uznat Kosovo

Ze světa / / ČTK / 14. září 2019 2:24
Podle srbského prezidenta Vatikán nadále nehodlá uznat Kosovo

Pohled na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán -

Vatikán nadále nehodlá měnit své odmítavé stanovisko k uznání nezávislosti Kosova. Po svém dnešním setkání s papežem Františkem ve Vatikánu to podle webu srbské televize B92 uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić.

"Velmi si vážíme zásadního postoje Svatého stolce k otázce neuznání jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova a pochopení pro stanovisko Srbska založeného na respektování mezinárodního práva," prohlásil srbský prezident po rozhovoru s nejvyšším představitelem katolické církve.

Vatikán si nadále přeje rozhovory a mírové řešení mezi Srby a Albánci, dodal Vučić ke stanovisku vedení římskokatolické církve ke Kosovu. Situace kolem Kosova a postoj ohledně uznání či neuznání nezávislosti této bývalé srbské autonomní oblasti patřily vedle bilaterálních vztahů, evropské integrace Srbska a regionální a mezinárodní spolupráce k hlavním tématům jednání Vučiče ve Vatikánu.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Zásah aliance ukončil tažení srbské armády a policie proti ozbrojené vzpouře kosovskoalbánských separatistů, které se zvrhlo v masakry a etnickou čistku.

Mezi státy, jež nezávislost Kosova uznaly, je například vedle USA i většina zemí Evropské unie včetně Česka. Na druhé straně odmítavý postoj Srbska podpořily především Rusko a Čína. Kosovo ale neuznalo také pět zemí EU - Slovensko, Španělsko, Rumunsko, Řecko a Kypr.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)