Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kralicích si připomněli 440. výročí od vydání Bible kralické

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 23. září 2019 8:36
V Kralicích si připomněli 440. výročí od vydání Bible kralické

Bible kralická
Autor: ČCE / Tomáš Najbrt

Kralice nad Oslavou (Třebíčsko) - Výročí 440 let od vydání prvního dílu Bible kralické si v sobotu připomněli v Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku. Na akci se u příležitosti Dne tiskařů návštěvníci dozvěděli informace o dalších třech historických událostech. Jednalo se o výročí 110 let od položení základního kamene Pomníku Bibli kralické a jejím tiskařům, 50 let budovy Památníku Bible kralické Moravského zemského muzea (MZM) a také 200 let od první školní budovy v Kralicích. ČTK to řekla za organizátory Barbora Javorová.

"Lidé si přímo na místě mohli vyrobit pamětní listinu se svým jménem, která se váže k dnešnímu dni," uvedla Javorová. Dodala, že na akci dorazilo několik stovek návštěvníků.

Bible kralická je první český překlad bible z původních jazyků, tedy hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny, nikoliv latinské Vulgaty. První vydání vyšlo v šesti svazcích. V době rekatolizace spojovala Bible kralická rozptýlené skupiny českých a moravských exulantů i domácí tajné nekatolíky.

"Podle mého subjektivního názoru Bible kralická měla velký význam především v tom, že dodávala lidem určitou svobodu. Na jejím základě mohli věřit tomu, co jim bylo blízké a ne tomu, co jim někdo nakazoval," uvedla.

Návštěvníci si mimo jiné v Kralicích mohli vidět ukázky knihtisku. V budově Základní školy Jana Blahoslava si zase prohlédli historickou školní třídu ze sbírek Moravského zemského muzea, výstavu obrazů akademického malíře a kralického rodáka Jana M. Krejčího

Památník Bible kralické se nachází v budově v sousedství bývalé tvrze, kde v letech 1578 - 1620 nalezla útočiště tajná bratrská tiskárna. Tiskla nejenom knihy náboženského charakteru, ale také nejrůznější světská díla a učebnice. Bible kralická mimo jné náleží k vrcholům tiskařského umění v našich zemích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)