Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Modernizace biskupského gymnázia v Hradci Králové bude stát 70 mil. Kč

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / 23. září 2019 15:15
Modernizace biskupského gymnázia v Hradci Králové bude stát 70 mil. Kč

Hradec Králové
Autor: Wikipedia / Creative commons

Hradec Králové -

Přestavba objektu v areálu biskupského gymnázia v Hradci Králové a jeho napojení na hlavní budovu na Orlickém nábřeží bude stát 70,7 milionu korun. V částce je zahrnuto i vybavení učeben a dalších prostor za osm milionů korun. Stavební práce začaly na jaře, mají skončit v srpnu 2020 a do konce roku potrvá vybavování objektu. Na dnešní prezentaci projektu to řekl ředitel školy Jiří Vojáček. Výuka omezená není, hlavní budovy gymnázia se stavební práce netýkají. Investorem je Biskupství královéhradecké, které je zřizovatelem školy.

V opravené a dostavěné budově se čtyřmi nadzemními podlažími ze 70. let minulého století, která stojí na nádvoří školy samostatně, vzniknou odborné učebny a laboratoře pro výuku přírodovědných předmětů a matematiky. "Projekt významně zlepší zázemí pro výuku přírodovědných předmětů na naší škole a přispěje k její modernizaci," řekl ČTK Vojáček.

Biskupství královéhradecké koupilo objekt na nádvoří školy v roce 2016 od Univerzity Hradec Králové za 6,2 milionu korun. "Dojde k dostavbě tzv. kostky a k výstavbě propojovacího objektu, který bude zčásti prosklený. Bude bezbariérový," uvedl Vojáček.

V propojovacím objektu bude výtah a schodiště s odpočívadly, ze kterých bude možný vstup do hlavní budovy i do přestavovaného objektu. "Kostka by měla dostat nový vzhled a plášť na bázi hliníku, barevně by to mělo připomínat bronz," dodal Vojáček.

Nové učebny budou primárně sloužit k výuce studentů gymnázia. V budoucnu by je ale mohli využívat také studenti z dalších středních škol. "Organizujeme různé soutěže z biologie či matematiky, předpokládáme tedy, že i na tento účel se budou nové učebny využívat," řekl ČTK Vojáček.

Za dobu existence biskupského gymnázia jde o největší investici v areálu školy. Královéhradecké biskupství pokryje většinu nákladů, zhruba 51 procent. Zbytek peněz půjde z dotačních programů EU, prostředky poskytne i Královéhradecký kraj. "Projekt je hodně zaměřen na praxi, počítá se tam s laboratořemi. Gymnázium bude s novým vybavením nabízet ještě ucelenější vzdělání," řekl královéhradecký biskup Jan Vokál.

Biskupské gymnázium v Hradci Králové bylo založeno v roce 1992 a od počátku je v budově bývalého Borromea z roku 1902 na břehu Orlice nedaleko historického centra města. Gymnázium je osmileté nebo čtyřleté, nyní má téměř 600 studentů. V roce 2009 byla škola právně sloučena se Základní školou a mateřskou školou Jana Pavla II., kterou také zřizuje královéhradecké biskupství. Předloni k nim přibyla ještě nově vzniklá základní umělecká škola. Název svazku hradeckých církevních škol, které mají jednoho ředitele, je Biskupské gymnázium, církevní základní škola, mateřská škola a základní umělecká škola Hradec Králové.

Areál je v městské památkové rezervaci, památkově chráněný je pouze plášť hlavní budovy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)